Bloemlezing 'Duitsland in de wereld. Historische en actuele perspectieven'

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam

Datum: woensdag 11 oktober 2017 om 19:30 uur tot 22:00 uur
Locatie: SPUI 25, Amsterdam
Informatie: aanmelden via www.spui25.nl
Toegang: vrij
Bloemlezing 'Duitsland in de wereld. Historische en actuele perspectieven'
© Wikipedia, Antikolonialdenkmal Bremen Elefant

Tegenwoordig is Duitsland een van de gidslanden binnen de EU. Hoe valt de huidige positie van Duitsland in de wereld te verklaren en welke rol speelt het koloniale verleden van het land? Jonge onderzoekers presenteren hun bevindingen.

Duitsland is de Europese motor en, na de Brexit, volgens sommigen het enige land dat de Europese Unie nog bij elkaar kan houden. Welke betekenis heeft het koloniale verleden van Duitsland voor de huidige positie van het land in de wereld? Hoe werken de ideeën van toen door in de moderne tijd?

Om antwoord hierop te kunnen geven, belichten wij op deze avond de Duitse koloniale geschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw. Een onderwerp dat aansluit bij het hernieuwde interesse in het Duitse koloniale verleden. Het wetenschappelijk onderzoek hierover bereikt een steeds breder publiek via het publieke debat en museumtentoonstellingen. Tijdens deze bijeenkomst bieden wij jong onderzoekstalent een podium om te vertellen over hun onderzoek. In de geest van ons DIA-Graduiertenkolleg ligt de nadruk op het bevorderen van jong talent, academische diepgang en intellectuele uitwisseling.

Programma

Hanco Jürgens (DIA) – welkomstwoord, moderator

Tom Menger (Jonge Historici)
'Räuber, Mörder, Brandstifter, Saatenvernichter und Sklavenhändler (...)'. Daders van Duits koloniaal geweld in Oost-Afrika 1890-1908

Bente de Leede (Jonge Historici)
De Deutsche Kolonialgesellschaft voor en na het Verdrag van Versailles

Vincent Bijman (Jonge Historici)
Oskar von Niedermayer. Diplomaat tussen wetenschap, Wehrgeographie en Wehrmacht

Sam de Graaff (Jonge Historici)
Het jaar 1991 in de Duitse buitenlandse politiek. Mediale berichtgeving over vier mondiale gebeurtenissen (Golfoorlog, val van de Sovjet-Unie, Joegoslavische burgeroorlog, einde van de apartheid)

Borrel na afloop.

Een samenwerking tussen het Duitsland Instituut Amsterdam en Jonge Historici.


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger