Graduiertenkolleg - Politik und Architektur
Rückblicke auf das 'neue' Berlin

Activiteit van externe partij

Datum: vrijdag 21 januari 2011 om 13:00 uur
Locatie: Duitsland Instituut Amsterdam, Prins Hendrikkade 189b, Amsterdam.
Informatie: Info, aanmelden en teksten ter voorbereiding via: Krijn Thijs, DIA, k.thijs@uva.nl, 020-5255394
Toegang: gratis, aanmelden gewenst

In de jaren negentig was Berlijn het Mekka voor stadsplanners en architecten. Door de val van de Muur moesten grote delen van de stad opnieuw de tekentafel op. Een heel Regierungsviertel, een facelift voor de Rijksdag, restauratie van het oude centrum, wederopbouw van de Potsdamer Platz – jarenlang vormde “Mitte” de grootste bouwput van Europa. Tegelijk werd Berlijn het toneel van scherpe debatten over moderne stedenbouw in Europa. De botsing tussen avantgardistische nieuwbouw en neohistorische facades was zelden zo heftig als hier. De ‘Berliner Architekturstreit’ werd wereldwijd gevolgd.

Hoe kijken architecten anno 2011 terug op de verhitte discussies over ‘die neue Mitte’? Waar kwamen de ideeën destijds vandaan, en wat is ervan geworden? Welke invloed hadden de ervaringen van Berlijn op de stedenbouw elders? En breder: Hoe ziet de stad van de toekomst er tegenwoordig uit? Het Graduiertenkolleg blikt terug op één van de meest in het oog springende aspecten van de Wiedervereinigung: de constructie van een nieuw Berlijn.

Sprekers

De stadsplanner Dieter Hoffmann-Axthelm is één van de bekendste critici in het Berlijnse architectuurdebat. Als scherpzinnig publicist bepleitte hij in de West-Berlijnse jaren ‘80 sensibele stadsvernieuwing en het behoud van de “Kreuzberger Mischung”. Na 1990 ontwierp hij voor het stadsbestuur delen van het controversiële Planwerk Innenstadt. Pi de Bruijn is één van Nederlands meest gerenommeerde architecten. Tot zijn omvangrijke oeuvre behoort ook een opzienbarend ontwerp voor de Berlijnse Reichstag (1992). Florian Hertweck is architect en promoveerde in 2007 in Parijs op het proefschrift Der Berliner Architekturstreit. Architektur, Städtebau, Geschichte und Identität in der Berliner Republik 1989-1999 (Berlin 2010). De cultuurhistoricus Albrecht Wiesener doet onderzoek naar politieke culturen en stedelijke bouwprojecten in het naoorlogse Duitsland. Zijn proefschrift vergelijkt de spanningen tussen stad en staat in het (Oost-Duitse)Halle en het (West-Duitse) Bielefeld.

Klik hier voor een pdf-versie van het programma

Het Graduiertenkolleg van het DIA wordt financieel ondersteund door de Deutscher Akademische Austauschdienst (DAAD) en richt zich speciaal op promovendi die zich bezighouden met het naoorlogse Duitsland, met de Nederlands-Duitse betrekkingen en met Duitsland in Europa.De bijeenkomsten staan ook open voor andere promovendi, voor MA-studenten en seniorwetenschappers.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger