Tentoonstelling | Ein Holländer in Berlin
Berlijnse Schilderijen van Erik Roland Feenstra

Datum: maandag 21 januari 2019 tot 29 maart 2019
Locatie: Goethe-Instituut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam
Informatie: Meer informatie via 020 5312900 of info-amsterdam@goethe.de
Toegang: Gratis
Tentoonstelling | Ein Holländer in Berlin
© Erik Roland Feenstra

Een tentoonstelling met schilderijen van Erik Roland Feenstra, gebaseerd op foto's die hij in 1987 maakte van de Berlijnse Muur.

In november 2019 zal het 30 jaar geleden zijn dat de Berlijnse muur viel. De Nederlandse danser en kunstenaar Erik Roland Feenstra woonde van 1982 tot 1986 in West-Berlijn in de wijk Kreuzberg, met uitzicht op de muur.

De confrontatie met de Berlijnse muur, elke dag, elke nacht, heeft op deze vrije Nederlander diepe indruk gemaakt. Hij was erg begaan met de impact die deze onmenselijke muur op de mensen in Berlijn heeft gehad.
 
Feenstra (* 4.9.1953, Den Bosch | ✝ 6.1.2019, Amsterdam) werkte na zijn studie dans aan de Theaterschool Amsterdam en bij het Theater an der Wien te Wenen (1979-1982). Hij danste, acteerde en zong in veel musicalproducties en verhuisde in de zomer van 1982 met de musical Evita naar het Theater des Westens in West-Berlijn. Daar werkte hij tot eind 1986 in producties als Anatevka, Kurt Weill Revue en Mahagonny.

In 1987 ging hij terug naar Berlijn en nam daar verschillende foto's van de muur. Zijn werk is daarop gebaseerd. Feenstra was autodidact en had in 1989 zijn eerste eigen tentoonstelling in Amsterdam. Hij volgde onder meer cursussen en workshops bij Nicolas Dings in het Van Gogh Museum. Vanaf 1995 begon hij zich steeds intensiever met schilderen bezig te houden. 

Een maand voor zijn overlijden nam een aantal vrienden het initiatief om in samenwerking met het Goethe-Institut Amsterdam deze kleine expositie te organiseren. Feenstra heeft in december nog kunnen zien waar zijn werk zou worden tentoongesteld en was er tot de dag voor zijn overlijden mee bezig. Ook de titel van de tentoonstelling en de tekstfragmenten zijn het idee van de kunstenaar.
 
Tijdens uw bezoek aan de tentoonstelling kunt u met uw smartphone luisteren naar de muziek van de jaren tachtig om helemaal terug te gaan in de tijd. Bij de receptie van het Goethe-Institut Amsterdam kunt u Feenstra's Berlijnse plakboeken inzien met collages over de geschiedenis van Berlijn en de DDR.

Openingstijden: ma. t/m do. (9:00-19:00 uur), vr. (9:00-17:00 uur)

Meer informatie op de website van het Goethe-Institut Niederlande en op Facebook


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger