Zeithistorische Perspektiven: Thomas Mergel
De relatie tussen lichaam en politiek in de twintigste eeuw

Datum: donderdag 13 oktober 2011 om 17:00 uur
Locatie: Goethe Instituut
Toegang: Vrije toegang, aanmelden bij k.thijs@uva.nl

De beelden zijn van alle tijden: Een Rijkskanselier in de branding, de Führer in Lederhosen, Mao in de Gele rivier en het ontblote bovenlijf van Putin met jachtgeweer…

Maar bij nader inzien is de omgang met de lichamelijkheid van politici onderworpen aan verbluffende veranderingen. Welke betekenis hechten samenlevingen eigenlijk aan het lichaam van hun leiders? Welke boodschap gaat er van uit? Wat zegt dat over politieke culturen? Bestaat er verschil tussen dictaturen en democratieën? En welke rol spelen ‘de media’?

Aan de hand van Duitse voorbeelden zal de historicus Thomas Mergel (Berlijn) in zijn lezing 'Politiker in Badehose. Zum Verhältnis von Körper und Politik im 20. Jahrhundert' de dynamische verhouding tussen lichaam en politiek in de 20ste eeuw nagaan.

Thomas Mergel (1960) is professor voor Europese geschiedenis van de twintigste eeuw aan de Humboldt Universität van Berlijn. Hij werkte o.a. in Bochum, Bielefeld, Harvard, Chicago en Praag. Mergel geldt als één van de grote vernieuwers van de politieke cultuurgeschiedenis. Hij publiceerde onlangs Propaganda nach Hitler. Eine Kulturgeschichte des Wahlkampfs in der Bundesrepublik 1949-1990 (Göttingen 2010).

Bekijk de flyer van de bijeenkomst (pdf)

De reeks Zeithistorische Perspektiven is gewijd aan actueel onderzoek naar de nieuwste geschiedenis van Duitsland en Europa. De initiatiefnemers nodigen vier maal per jaar een gerenommeerde buitenlandse historicus uit, om zijn onderzoek in een openbare lezing aan een Nederlands publiek te presenteren. Meer informatie over Zeithistorische Perspektiven.

Organisatie: Goethe-Institut, Geschiedenis in Discussie (UvA), NIOD, Duitsland Instituut Amsterdam, Genootschap Nederland Duitsland.

Thomas Mergel neemt vrijdag 14 oktober deel aan het Graduiertenkolleg.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger