Agenda

Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van andere organisaties. Deze weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het perspectief van het DIA.

Agenda in februari:

Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Sprachstammtisch | Faschingsspecial

Leer je Duits? Doe dan mee aan de Fasching-editie van de Sprachstammtisch. Zo kun je je talenkennis verbeteren, andere studenten leren kennen en met muziek en spelletjes in de carnevalsstemming komen. Door het coronavirus ontmoeten we elkaar online via ZOOM. Dat betekent dat iedereen, onafhankelijk van de woonplaats, kan deelnemen!


Lees meer

Wat betekende de Duitse eenheid voor de Oostduitse historici en de Oostduitse geschiedwetenschap? En welke rol speelde de Duitse Historikerverband bij de vereniging van de West- en Oostduitse geschiedwetenschappen? Hierover spreken de historici Jürgen Kocka, Martin Sabrow, Krijn Thijs (DIA) en Stefan Wolle op 17 februari. Gespreksleiding: Georgios Chatzoudis en Eva Schlotheuber Online-debat terugkijken


Lees meer
Activiteit van externe partij:

Boekpresentatie en gesprek | Herinneringen aan Paul Celan

Ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de dichter Paul Celan organiseert de Deutsche Bibliothek Den Haag een eerbetoon aan de Duitstalige dichter. Te gast zijn o.a. Celan-deskundigen Petro Rychlo en Barbara Wiedemann. Daarnaast presenteert dichter Eleonore Schönmaieruit haar gedichtenbundel "Wellenlängen deines Liedes".


Lees meer
Activiteit van externe partij:

Film | Herr Bachmann und seine Klasse

Dieter Bachman is zo’n docent die je zelf had willen hebben. Met zijn beanie en AC/DC shirt ziet hij er eerder uit als een rocker dan als een leraar. Iemand die betrokken is bij al zijn leerlingen en ze in hun waarde laat. Herr Bachmann is een ruim drie uren durende, intieme documentaire die je als kijker volledig pakt en nooit meer loslaat. De film ging afgelopen jaar in première op het Filmfestival van Berlijn en werd zeer lovend ontvangen. De pers was unaniem positief en de documentaire won er de Zilveren Beer en de Audience Award.


Lees meer
Activiteit van externe partij:

Das Internationale Büchergericht | Jessica Lind - 'Mama'

De deelnemers van das Internationale Büchergericht bespreken het boek 'Mama' van Jessica Lind.

Amira wil een kind. Wanneer ze zwanger wordt, nemen haar angsten en zorgen toe. Een uitstapje naar de afgelegen hut van haar partner Josef in het bos brengt niet de ontspanning waar ze zo naar verlangt: Mysterieuze ontmoetingen komen vaker voor, ruimte en tijd lijken overbodig en Amira weet niet of ze haar waarneming nog kan vertrouwen. Wat is droom, wat is realiteit? Tussen diepe onzekerheid en diepe moederliefde begint een strijd om zelfvertrouwen en onafhankelijkheid - omdat het bos zijn gasten niet graag meer laat gaan...


Lees meer
Activiteit van externe partij:

Voorstelling | De reiziger

René Groothof en Leny Breederveld spelen samen in De Reiziger, een voorstelling naar de roman van Ulrich Alexander Boschwitz. Het publiek volgt het leven van de Joodse zakenman Otto Silberman dat eind jaren '30 op zijn kop komt te staan. De antisemitische Neurenbergse rassenwetten zijn aangenomen en in de nacht van 9 op 10 november 1938 vindt de 'Kristallnacht' plaats. Silberman verliest in korte tijd zijn huis, zijn klanten en het contact met zijn (niet-Joodse) vrouw, familie en vrienden. Hij slaat op de vlucht en ontmoet op zijn weg goede en slechte mensen.


Lees meer
Activiteit van externe partij:

Avondcursus door VGNU | Katastrophen - Umbrüche - Zufall

Nicht nur gesellschaftliche und historische Zäsuren und Umbrüche sollen im Abendkurs 2022 beleuchtet werden, sondern auch persönliche, individuelle Katastrophen und Umbruchsituationen sind Thema dieses Kurses. Eine besondere Rolle spielt dabei das Motiv des Zufalls, dessen Bedeutungszusammenhänge den roten Faden der Vortragsreihe bildet.


Lees meer
Activiteit van externe partij:

Lesen aan Zee | Literatur aus der deutschsprachigen Schweiz

De beroemdste figuur in de Duitstalige Zwitserse literatuur is ongetwijfeld Heidi, de heldin van Johanna Spyri's kinderboeken - de twee Heidi-romans behoren tot de meest populaire kinderboeken aller tijden wereldwijd. In deze editie van Lesen aan Zee wil KulturNetz aan Zee het literaire land Zwitserland behandelen en het een passende plaats geven in de boekenkosmos van de verfijnde literatuur. Aangezien Zwitserland vier officiële talen heeft, beperkt KulturNetz zich tot Duits-Zwitserse literatuur - en ook daar was de selectie voor de literatuurlijst erg moeilijk. De vijftien auteurs zijn slechts een literaire naald in een bibliofiele hooiberg - de selectie zou je honger naar meer moeten wekken...


Lees meer

Het Goethe Instituut Amsterdam vertoont Wieder Gut?, een documentaire van een roadtrip door Nederland en Duitsland waarbij wordt onderzocht hoe de huidige bewoners omgaan met het verleden van de jodenvervolging in hun woonplaatsen en in hoeverre zij bereid zijn, dit op hun eigen geschiedenis, maar ook het heden, te betrekken. Dus hoe 'wieder gut' zijn wij nu helemaal? Wij bespreken met elkaar de vraag of Duitsers misschien toch meer 'wieder gut' zijn dan Nederlanders. Of toch niet? Na de vertoning van de documentaire volgt een Q&A met de twee regisseurs Ruben Gischler en Tobias Müller.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Sprachstammtisch | Krimiabend

Leer je Duits? Of is Duits je moedertaal? Doe dan mee aan de Sprachstammtisch. Je kunt op een speelse manier je talenkennis verbeteren en andere studenten ontmoeten. Deze keer wordt het spannend... want wij nodigen jou uit voor een Krimiabend


Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger