Agenda

Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van andere organisaties. Deze weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het perspectief van het DIA.

Agenda in april:

Activiteit van externe partij:

Gesprek | Beyond Good and Evil

Tijdens de derde Balzan Bystanding Lecture staat de vraag centraal hoe we de Holocaust en de slavernij kunnen bestuderen, onderwijzen en herdenken. De sprekers geven aanknopingspunten voor een relationeel perspectief op basis van nieuw conceptueel denken op het gebied van Transitional Justice. Daarnaast komt nieuw empirisch werk aan bod over hoe Nederlandse docenten deze kwesties aanpakken in hun dagelijkse onderwijswerk. Met Nicole Immler, Joandi Hartendorp, Martijn Eickhoff en Christina Morina. Locatie: SPUI25 (Amsterdam). Georganiseerd door het NIOD.


Lees meer
Activiteit van externe partij:

Tentoonstelling | Het koloniale wereldbeeld van de keizer

Ga mee in een zoektocht naar de koloniale verhalen achter de collectie van de laatste Duitse keizer Wilhelm II. Duitsland had sinds 1884 koloniën, waaronder het huidige Namibië, Tanzania en Rwanda. Deze tentoonstelling toont de diepere en gewelddadige impact die het Duitse rijk op deze gebieden had. Afschrikwekkende voorbeelden hiervan zijn de genocide in Namibië en het gewelddadige optreden tijdens de Bokseroorlog in China.


Lees meer
Activiteit van externe partij:

Netwerkmiddag | Docenten en studenten Duits & Frans

Donderdagmiddag 18 april 2024 is er weer een netwerkmiddag voor docenten en studenten Duits en Frans op NHL Stenden Hogeschool in Leeuwarden. Dit jaar wordt gekeken naar ontwikkelingen die spelen binnen het talenonderwijs zoals bijvoorbeeld meertaligheid, de inzet van AI, burgerschap in de les en interculturele competenties in het talenonderwijs. 


Lees meer
Activiteit van externe partij:

Lezing | Middagje ouderwets luisteren

Op 18 april zet het vaksteunpunt Geschiedenis in het Bushuis van de Universiteit van Amsterdam de stoelen in theateropstelling om ouderwets te luisteren naar drie expertlezingen. Neem je docenten-collega’s en leerlingen mee en laat je up-to-date brengen over de nieuwste inzichten uit historisch onderzoek. Met dr. Maartje van Gelder (protesterende vrouwen tijdens de vroegmoderne klimaatcrisis), dr. Josephine van den Bent (beeldvorming in de islamitische wereld over Chinggis Khan) en dr. Krijn Thijs (de Duitse worsteling met de ‘Wende’ van 1989-1990).


Lees meer
Activiteit van externe partij:

Speak date | Nederlands-Duits

Het Goethe-Institut Amsterdam organiseert op donderdag 18 april 2024 een speak date voor iedereen die Duits of Nederlands spreekt en de andere taal aan het leren is of heeft geleerd. Er zullen verschillende activiteiten zijn waarmee de taal in tandem kan worden geoefend en eventueel langere taalpartnerschappen kunnen worden aangegaan. Na afloop is er gelegenheid voor informele uitwisseling in de kantine, bibliotheek en tuin van het instituut.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Workshop | Discourse in the Data. Decoding European Political Communication

Op 19 april 2024 vindt het Graduiertenkolleg 'Discourse in the Data. Decoding European Political Communication' plaats in Amsterdam, met keynote spreker prof. Christian Rauh (WZB Berlin Social Science Center). We nodigen gevorderde (R)MA-studenten, promovendi en beginnende onderzoekers uit die zich bezighouden met (crisis)communicatiestrategieën op zowel nationaal als EU-niveau. De deadline voor de Call for Papers is 15 februari.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Gesprek en dinerbuffet | Freedom through Limits

Immanuel Kant is een centrale filosoof van de Verlichting, wiens werk nog steeds wordt bestudeerd om hedendaagse kwesties te bespreken. Tegelijkertijd is er kritiek op Kant – vooral met betrekking tot racistische, antisemitische of misogyne opvattingen. Ter gelegenheid van '300 jaar Kant' organiseren het Goethe-Institut Amsterdam, de afdeling Filosofie van de Universiteit van Amsterdam en het DIA de drieluik Kant Table Talks. De gasten op 24 april zijn Miriam Rasch en Thomas Nys. Zij spreken met moderator Jappe Groenendijk over 'Freedom through Limits'.


Lees meer
Activiteit van externe partij:

Lezing | Dirk Brauns: Die Unscheinbaren

In het Literaturhaus Den Haag staat op 24 april de succesvolle roman Die Unscheinbaren (2019) van Dirk Brauns centraal. Deze zeer spannende, aangrijpende roman gaat over een spionagezaak en de gevolgen ervan, geïnspireerd door de familiegeschiedenis van de auteur die ook persoonlijk aanwezig zal zijn tijdens de bijeenkomst. Moderatie: Roswitha Bates-Schmidt


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Conferentie | Provincializing Weimar Culture

Het Weimar-tijdperk wordt vaak geromantiseerd als een gouden eeuw van culturele experimenten. Recent onderzoek daagt dit narratief uit, in het bijzonder de eurocentrische bias ervan. Deze workshop aan de Universiteit Utrecht wil nieuwe benaderingen verkennen, geïnspireerd door Dipesh Chakrabarty's oproep om "Europa te provincialiseren". Met een keynote lezing door prof. Uta Poiger (Northeastern University) over 'Weimar and Now: Culture, Race, Politics'.


Lees meer
Activiteit van Duitsland Instituut Amsterdam:

Lezing | Writing History in the Anthropocene

Is geschiedenis nog relevant nu de versnelde klimaatverandering de wereld waarin we leven in rap tempo verandert? Historicus Sandra Maß (Ruhr-Universität Bochum) verkent in haar lezing in SPUI25 in Amsterdam de verschillende lagen van deze prangende vraag en roept op tot een nieuw soort geschiedschrijving. Krijn Thijs (DIA) geeft commentaar, Peter van Dam (UvA) modereert de bijeenkomst. 


Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger