Agenda
Een overzicht van activiteiten in Nederland die een link hebben met Duitsland. U vindt hierin niet alleen de activiteiten van het DIA maar ook van andere organisaties. Deze weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het perspectief van het DIA.
Agenda in mei:
Literaturcafé | Dana Grigorcea: Das Gewicht eines Vogels beim Fliegen

Op dinsdag 6 mei wordt in het Literaturhaus de roman van Dana Grigorcea Das Gewicht eines Vogels beim Fliegen (2024) besproken. In het boek reist de jonge beeldhouwer Constantin Avis naar New York om succesvol te worden. Daar dreigt de vloer onder zijn voeten weg te zakken en vraagt hij zich af hoe ver zijn kunst hem eigenlijk dragen kan. Moderatie: Leo van Santen.
Lees meer
Lezing | Oorlog in meervoud

Op 7 mei nodigt het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies geïnteresseerden uit voor een lezing ter ere van zijn 80-jarig bestaan. Prof. Kees Ribbens zal deze lezing, getiteld Oorlog in meervoud. Herinneren, geschiedschrijven en samenleven in transitie, geven in het Trippenhuis in Amsterdam. Met een opening door Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, en een aansluitend panelgesprek met prof. mr. Wouter Veraart (Vrije Universiteit) en dr. Lorena De Vita (Universiteit Utrecht). NIOD-directeur prof. Martijn Eickhoff leidt vervolgens een Q&A met het publiek.
Lees meer
Sprachstammtisch

Iedereen is van harte welkom bij onze maandelijkse 'Sprachstammtisch' in het CREA-Café in Amsterdam. De enige 'regel': we spreken zo veel mogelijk Duits. Soms spelen we een spelletje of we 'tratschen' (kletsen) gewoon over van alles.
Lees meer
Concert | Mahler Festival

Van 9 tot en met 18 mei 2025 organiseert Het Koninklijk Concertgebouw het derde Mahler Festival in zijn geschiedenis. Tijdens het tiendaagse festival klinken alle symfonieën en liederen van de geliefde componist. Orkesten van drie continenten komen samen in Amsterdam voor groots eerbetoon aan Mahler. Met onder anderen Jaap van Zweden en het Chicago Symphony Orchestra, Daniel Barenboim met de Berliner Philharmoniker en Klaus Mäkelä met het Concertgebouworkest.
Lees meer
Lezing | Caroline de Gruyter over Stefan Zweig en Europa

Op vrijdag 9 mei, de Dag van Europa, houdt Caroline de Gruyter in Amsterdam de eerste Stefan Zweig-lezing en geeft ze haar visie op het gedachtegoed van Stefan Zweig (1881-1942) en de relevantie daarvan voor het huidige Europa. In tijden van oorlog op het Europese continent, prangende kwesties over defensie en veiligheid, een groeiend nationalisme en een dreigende handelsoorlog is de vraag wat we van deze Europeaan, humanist en wereldburger kunnen leren in onze tijd.
Lees meer
Festival | EuropaNacht

Ons continent wankelt. Grenzen vervagen, oude bondgenoten keren ons de rug toe, en de democratie verkeert in zwaar weer. Maar in het donker zoeken wij het licht. Op vrijdag 9 mei opent Paradiso haar deuren voor de EuropaNacht: een grensverleggende clubnacht met muziek, cultuur en ideeën. We dansen, denken en dagen uit. Want wie danst, vecht. Wie spreekt, verandert. Vier EuropaNacht mee, samen met De Kiesmannen en een nieuwe generatie artiesten, journalisten, activisten, opiniemakers en kunstenaars - in alle zalen van Paradiso.
Lees meer
Herdenking | Bombardement Rotterdam

Sinds 2015 organiseert Erik van Loon namens Rotterdamse Festivals jaarlijks een herdenking, waarbij tientallen Rotterdammers elk jaar op een straathoek aan de brandgrens een gedicht voordragen om de slachtoffers van het bombardement te herdenken en de herinneringen aan hen levend te houden. Dit jaar is het een driedaagsfestival, met de opening op 12 mei in Warschau, 13 mei in Dresden en op 14 mei de jaarlijkse slotmanifestatie in Rotterdam. Het gedicht dat dit jaar zal worden voorgedragen luidt: Und was bekam des Soldaten Weib? van Bertolt Brecht.
Lees meer
Gesprek | Johann Gottfried Herder en humaniteit

Op 14 mei gaat historicus Frans Willem Lantink in gesprek met emeritus hoogleraar rechtsgeleerdheid, filosofie en ethiek Pieter Ippel over de filosoof J.G. Herder en zijn visie op mens en samenleving. Herder verzette zich tegen slavernij en kolonialisme en benadrukte dat culturen elkaar kunnen verrijken. Zijn werk, nu grotendeels vergeten, wordt door Ippel nieuw leven ingeblazen in Hoe worden we humaan? Teksten van de vergeten verlichtingsdenker. In dit boek worden de belangrijkste fragmenten uit Herders geschriften door Pieter Ippel vertaald en ingeleid.
Lees meer
Film | Kino Klub: Wann wird es endlich wieder so wie es nie war

Een jeugd en puberteit op een psychiatrische afdeling: wat op het eerste gezicht deprimerend of zelfs verschrikkelijk lijkt, is de normale gang van zaken voor dagdromer Joachim, aangezien zijn vader de directeur van de instelling is. De film is gebaseerd op de autobiografische bestseller van Joachim Meyerhoff en toont een klassiek verhaal over opgroeien tussen de jaren zeventig en negentig. Vertoning in het Literaturhaus Den Haag. Moderatie: Sabine Wolff.
Lees meer
Literaturhaus | Lezing Meral Kureyshi: Im Meer waren wir nie

De in voormalig Yugoslavië geboren, en voor de Swiss Book Prize genomineerde schrijfster Meral Kureyshi, stelt op 21 mei in het Literaturhaus haar nieuwe roman Im Meer waren wir nie voor. In dit boek verhuist Lili naar een verpleeghuis om haar hulpbehoevende man bij te staan. Haar familie zoekt iemand die haar regelmatig bezoekt en haar helpt op haar oude dag. De ik persoon zegt ''ik ben die iemand". Moderatie: Roswitha Bates-Schmid.
Lees meer