CDU eist hardere straffen jonge daders
Nieuws

Achtergrond - 2 januari 2008

(2 januari 2008) De strafmaat voor jongeren moet worden verzwaard. Ook moet het gemakkelijker worden hen een tijdje vast te zetten. Daarvoor pleit de CDU na een aantal ophefmakende geweldplegingen door Duitse jongeren.

Metrostation in München. Foto: Flickr.comVice-fractievoorzitter Wolfgang Bosbach van de CDU wil dat de zwaarste straf in het jeugdstrafrecht wordt verzwaard van tien naar vijftien jaar. Daarnaast stelt hij de invoering voor van een ‘waarschuwingshechtenis’ van een aantal weken, waardoor jongeren kunnen ervaren hoe het is om opgesloten te zitten.

“Dat kan uiterst heilzaam werken, want veel jongeren weten helemaal niet wat een gevangenisstraf met hen persoonlijk doet. Als zij een voorwaardelijke gevangenisstraf krijgen, vatten ze dat vaak op als vrijspraak.”

Heropvoedingskampen

Bosbach verdedigde ook de al langer gekoesterde wens van de CDU heropvoedingskampen op te richten waar jongeren met een criminele achtergrond discipline wordt bijgebracht.

“Op die manier worden jongeren uit hun criminele milieu gehaald en worden zij getraind zich strikt aan de regels te houden.”

Ten slotte zou het volgens Bosbach en de CDU eenvoudiger moeten worden criminele allochtonen uit het land te zetten. Momenteel kunnen alleen mensen worden uitgezet die zijn veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar of meer.

“Het zou zinvol zijn die strafmaat te verlagen tot één jaar onvoorwaardelijk,” aldus de vice-fractievoorzitter.

Mishandeld

Aanleiding voor de dadendrang van de CDU vormt een reeks gewelddadige incidenten die de afgelopen dagen voor veel ophef zorgden. Vlak voor kerst werd een 76-jarige man zwaar mishandeld door twee jongens van zeventien en twintig jaar met de Griekse en Turkse nationaliteit.

Het voorval in een metrostation in München werd gefilmd door een bewakingscamera. Te zien is hoe de man verschillende keren in zijn buik en gezicht wordt getrapt terwijl hij op de grond ligt. Naar verluidt had hij de twee gevraagd hun sigaretten uit te maken.

Afgelopen zondag zouden drie jongeren eveneens de in de Münchener metro minstens drie reizigers hebben mishandeld die hen vroegen hun muziek zachter te zetten.

Op een treinperron in Berlijn vielen twee jongens van zeventien en twintig met oud en nieuw een 51-jarige man aan, toen hij hen verzocht te stoppen met het afsteken van vuurwerk.

Verkiezingen

De Hessische minister-president Roland Koch (CDU) greep de incidenten aan om het Duitse integratiebeleid te hekelen en te klagen over “te veel criminele jonge allochtonen” in Duitsland.

In Hessen vinden over een maand deelstaatverkiezingen plaats. Kochs sociaal-democratische tegenstreefster Andrea Ypsilanti liet dan ook niet na hem een “vuile campagnevoeren” te verwijten.

"Het is de Koch-methode zondebokken te zoeken voor zijn mislukte beleid,” aldus Ypsilanti in de Süddeutsche Zeitung.

Welt Online
Roland Koch und sein altes Wahlkampfrezept

Spiegel Online
Neue Prügelfälle heizen Debatte an - Koch startet Kampagne

Süddeutsche.de
Bosbach fordert "Warnschussarrest"

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger