Oud-kanselier Schmidt niet vervolgd om peuk
Nieuws

Achtergrond - 29 januari 2008

(29 januari 2008) Duitslands bekendste kettingroker, oud-kanselier Helmut Schmidt (SPD), kan opgelucht ademhalen. Hij hoeft geen vervolging te vrezen. Een niet-rokersclub had hem aangeklaagd omdat hij in het openbaar een peuk opstak.

Schmidt staat ook in de officiële portretgalerij van Bondskanseliers rokend afgebeeld. Afbeelding: Deutsches Historisches Museum, www.dhm.de Het nieuwe rookverbod in elf Duitse deelstaten was voor een nietrokersclub in Wiesbaden aanleiding om eens flink uit te halen.

Verstokte roker Helmut Schmidt (89) bood de ideale gelegenheid. De oudkanselier was samen met zijn vrouw Hannelore al paffend gespot op een nieuwjaarsreceptie.

En dat mag niet meer sinds 1 januari.

Aanklacht wegens mishandeling

Dat was ongehoord, ziedden de nietrokers, een oud-politicus die pontificaal de wet aan zijn laars lapt. Tot vermaak van heel Duitsland kreeg Schmidt een aanklacht aan zijn broek wegens mishandeling.

“Hij houdt geen rekening met de gezondheid van de aanwezigen, dat interesseert iemand als Helmut Schmidt helemaal niet,” sprak Horst Keisler van de Wiesbadense nietrokers. Door zijn hoge leeftijd vervult Schmidt bovendien een negatieve voorbeeldfunctie. “Veel rokers denken: kom, hij is 89. De gevolgen van roken vallen dus wel mee.”

Kansloze zaak

Het Hamburgse Openbaar ministerie, dat de aanklacht ontving, besloot deze echter niet in behandeling te nemen. Mishandeling door Schmidt is in dit geval nauwelijks te bewijzen, aldus de aanklager.

Toch hebben de nietrokers een overwinning geboekt in de Raucherkrieg (Bild). Tijdens een theatervoorstelling haalde Schmidt in plaats van zijn vertouwde mentholsigaretten een doosje snuiftabak tevoorschijn.

Overigens peinst de oud-kanselier er niet over om te stoppen. Dat zou volgens zijn artsen te veel stress opleveren. Daar is Schmidt het van harte mee eens.

Spiegel Online/FAZ

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger