Duitslandweb logo Duitslandweb

Schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass overleden

Kort nieuws - 13 april 2015 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass is vanmorgen overleden. Hij is 87 jaar geworden. In 1999 won hij de Nobelrpijs voor de Literatuur. Grass geldt sinds zijn roman 'Die Blechtrommel' (1959) als een van de belangrijkste schrijvers ter wereld. Het boek werd in 24 talen vertaald. Grass was politiek actief, in de jaren zestig steunde hij SPD-lijsttrekker Willy Brandt in diens verkiezingscampagne. In politieke essays schreef hij over zijn hoop dat Duitsland bevrijd zou worden van fanatisme en totalitaire ideologieën. De schrijver groeide in de loop der jaren uit tot een morele autoriteit. Die kwam onder druk te staan toen hij in 2006 in zijn boek ‘Beim Häuten der Zwiebel’ openbaarde lid te zijn geweest van de Waffen-SS. Dit leidde tot felle discussies. Begin 2012 veroorzaakte hij opnieuw opschudding met zijn gedicht ‘Was gesagt werden muss’, waarin hij Israël verweet de wereldvrede in gevaar te brengen. Lees meer bij Spiegel Online

Meer over Grass in ons Naslagwerk Literatuur. Lees ook de gastbijdrage van Grass-vertaler Jan Gielkens uit 2012, toen de schrijver onder vuur lag vanwege een omstreden gedicht over Israël.

Naar aanleiding van het overlijden van Günter Grass zendt de ARD vanavond om 20.15 uur 'Die Blechtrommel' uit en de ZDF om 22.15 uur de documentaire 'Ein deutsches Leben'. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

De cultuurbewaker

De cultuurbewaker

Onze columnist Merlijn Schoonenboom wordt afgesnauwd als hij met zijn kinderen een kinderconcert bezoekt. Dat is typisch Berlijns, schrijft hij.

Lees meer

Podcast Achtung! Kerstspecial

Podcast Achtung! Kerstspecial

Een podcast over het Duitse kerstfeest; de tradities, de boom, de adventstijd. Te gast: Axel Wicke en Petra Schulze Göcking.

Lees meer

Duitse documentaires op het IDFA

Duitse documentaires op het IDFA

Tijdens het IDFA komen verschillende Duitse documentaires aan bod. Duitslandweb zette ze op een rijtje.

Lees meer

De beroemdste Duitse steen

De beroemdste Duitse steen

Merlijn Schoonenboom stuit tijdens een wandeling in Saksen op de meest gereproduceerde steen van de Duitse cultuur.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger