Duitslandweb logo Duitslandweb

Schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass overleden

Kort nieuws - 13 april 2015 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass is vanmorgen overleden. Hij is 87 jaar geworden. In 1999 won hij de Nobelrpijs voor de Literatuur. Grass geldt sinds zijn roman 'Die Blechtrommel' (1959) als een van de belangrijkste schrijvers ter wereld. Het boek werd in 24 talen vertaald. Grass was politiek actief, in de jaren zestig steunde hij SPD-lijsttrekker Willy Brandt in diens verkiezingscampagne. In politieke essays schreef hij over zijn hoop dat Duitsland bevrijd zou worden van fanatisme en totalitaire ideologieën. De schrijver groeide in de loop der jaren uit tot een morele autoriteit. Die kwam onder druk te staan toen hij in 2006 in zijn boek ‘Beim Häuten der Zwiebel’ openbaarde lid te zijn geweest van de Waffen-SS. Dit leidde tot felle discussies. Begin 2012 veroorzaakte hij opnieuw opschudding met zijn gedicht ‘Was gesagt werden muss’, waarin hij Israël verweet de wereldvrede in gevaar te brengen. Lees meer bij Spiegel Online

Meer over Grass in ons Naslagwerk Literatuur. Lees ook de gastbijdrage van Grass-vertaler Jan Gielkens uit 2012, toen de schrijver onder vuur lag vanwege een omstreden gedicht over Israël.

Naar aanleiding van het overlijden van Günter Grass zendt de ARD vanavond om 20.15 uur 'Die Blechtrommel' uit en de ZDF om 22.15 uur de documentaire 'Ein deutsches Leben'. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

 Stolperstein-maker wil dat we blijven ‘struikelen’

Stolperstein-maker wil dat we blijven ‘struikelen’

Het monument van gedenksteentjes is voor Gunter Demnig nog lang niet af, zei hij in Amsterdam.


Lees meer

Bielefeld: de stad die niet bestaat

Bielefeld: de stad die niet bestaat

Het thema van de Dag van de Duitse taal is reizen, maar kan dat ook naar Bielefeld?


Lees meer

Duitse humor

Duitse humor

Het overkwam Merlijn Schoonenboom onlangs: hij moest lachen om een Duitse serie. Zijn de Duitsers grappiger geworden?


Lees meer

Het verbod

Het verbod

'Layla' is een Schlager zoals er zoveel bestaan, maar nu volksfeesten de hit boycotten, is die politiek geworden, schrijft Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger