Duitslandweb logo Duitslandweb

Schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass overleden

Kort nieuws - 13 april 2015 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Schrijver en Nobelprijswinnaar Günter Grass is vanmorgen overleden. Hij is 87 jaar geworden. In 1999 won hij de Nobelrpijs voor de Literatuur. Grass geldt sinds zijn roman 'Die Blechtrommel' (1959) als een van de belangrijkste schrijvers ter wereld. Het boek werd in 24 talen vertaald. Grass was politiek actief, in de jaren zestig steunde hij SPD-lijsttrekker Willy Brandt in diens verkiezingscampagne. In politieke essays schreef hij over zijn hoop dat Duitsland bevrijd zou worden van fanatisme en totalitaire ideologieën. De schrijver groeide in de loop der jaren uit tot een morele autoriteit. Die kwam onder druk te staan toen hij in 2006 in zijn boek ‘Beim Häuten der Zwiebel’ openbaarde lid te zijn geweest van de Waffen-SS. Dit leidde tot felle discussies. Begin 2012 veroorzaakte hij opnieuw opschudding met zijn gedicht ‘Was gesagt werden muss’, waarin hij Israël verweet de wereldvrede in gevaar te brengen. Lees meer bij Spiegel Online

Meer over Grass in ons Naslagwerk Literatuur. Lees ook de gastbijdrage van Grass-vertaler Jan Gielkens uit 2012, toen de schrijver onder vuur lag vanwege een omstreden gedicht over Israël.

Naar aanleiding van het overlijden van Günter Grass zendt de ARD vanavond om 20.15 uur 'Die Blechtrommel' uit en de ZDF om 22.15 uur de documentaire 'Ein deutsches Leben'. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

De publieksvriendelijkheid

De publieksvriendelijkheid

Duitse musea, hiërarchische staatsinstanties, zien bezoekers vooral als een bedreiging, heeft Merlijn Schoonenboom meermaals ervaren.

Lees meer

Het Udoversum ontstond in Gronau

Het Udoversum ontstond in Gronau

De wieg van de grootste rocklegende van Duitsland stond in Gronau. De plek bij uitstek dus om de film Lindenberg! te kijken.

Lees meer

Claim loopt uit op pr-drama voor Hohenzollern

Claim loopt uit op pr-drama voor Hohenzollern

De familie Hohenzollern wil bezittingen terug die in het verleden zijn afgenomen. Maar heeft ze daar recht op?

Lees meer

De Malle-therapeuten

De Malle-therapeuten

Merlijn Schoonenboom heeft zich in het Duitse muziekgenre Mallorca-zomerhits verdiept. Er ging een wereld voor hem open. Column met soundtrack.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger