Merkel maakt plannen G8-top bekend
Nieuws

Achtergrond - 24 mei 2007

(24 mei 2007) Kanselier Angela Merkel (CDU) maakte vandaag in de Bondsdag haar plannen voor de G8-top in Heiligendamm bekend. Ze pleit voor “globalisering met een menselijk gezicht”. Haar plannen beslaan vele onderwerpen, van klimaatbescherming tot hedgefonds en betere betrekkingen met Afrika.

Merkel noemde de G8-top vandaag in de Bondsdag een “goed forum” om de “globalisering met een menselijk gezicht” politiek vorm te geven. Ze pleit voor een stabiele wereldwijde economische groei, de bescherming van het geestelijk eigendom voor productpiraterij, vrije markttoegang voor grensoverschrijdende investeringen en de liberalisering van de wereldhandel. Daarvoor moeten de betrokken landen meer flexibiliteit om de handelsbelemmeringen met arme landen uit de weg te ruimen, aldus de kanselier.

Klimaatbescherming

Daarnaast bendrukte Merkel het belang van een sociale vormgeving van de globalisering. “Zonder een sociale en ecologische minimumstandaard kan eerlijke concurrentie niet bestaan”, zei ze. Klimaatbescherming en ontwikkelingspolitiek vormen een belangrijk onderdeel van haar G8-agenda, al temperde ze direct al te hoge verwachtingen. De meningen over de bestrijding van het broeikaseffect lopen te ver uiteen bij de betrokken landen, aldus Merkel.

Het verdrag van Kyoto, waar afspraken over het milieu zijn gemaakt die door de VS nooit zijn erkend, loopt tot 2012. Afspraken maken die verder reiken dan 2012 is moeilijk. “Ik weet vandaag nog niet of dat in Heiligendamm lukt”, aldus Merkel vanmorgen in de Bondsdag. Om de klimaatmaatregelen succesvol door te voeren, is de medewerking van meer dan alleen de G8-landen nodig. Daarom zijn ook vijf armere landen met een groeiende economie uitgenodigd voor de top: Brazilië, Mexico, Zuid-Afrika, China en India.   

Midden-Oosten

De kanselier pleit tevens voor een hervorming van de betrekkingen met Afrika. Eerder deze week in een gesprek met vertegenwoordigers uit het Duitse bedrijfsleven noemde ze het een “continent met ongelofelijke ontwikkelingsmogelijkheden”. Voor de top zijn mede daarom ook een aantal Afrikaanse landen uitgenodigd.

Ook wil ze het tijdens de G8-top over het geweld in het Midden-Oosten en over Iran hebben. “De raketaanvallen op de Palestijnse gebieden moeten ophouden”, aldus de kanselier. Zij ziet in een tweestaten-model de enige oplossing voor het conflict.

Hedgefonds

Merkel waarschuwde voor teveel optimisme bij afspraken over hedgefonds, particuliere beleggingsfondsen die snel geld willen verdienen door zich in te kopen in een bedrijf en dan winst te maken door de aandelen snel weer te verkopen. Zij letten daarbij niet op het bedrijf zelf en de mensen die er werken. Ook op dit gebied liggen de meningen van de betrokken landen te ver uiteen om in Heiligendamm een doorbraak te verwachten. Duitsland wil meer transparantie in de hedgefonds. “Dat is de enige manier de risico’s te voorkomen die er vanuit gaan”, aldus Merkel. De aanbevelingen die de ministers van Financiën van de G8-landen in mei hebben gedaan, wil de Bondsregering uitwerken tot een gedragscode.

De kanselier toonde begrip voor mensen die bang zijn voor de globalisering en daartegen protesteren. Ze waarschuwde echter tegen het gebruik van geweld. “Wie geweld gebruikt, maakt een dialoog onmogelijk.”

Stasi-methodes

Ze verdedigde de veiligheidsmaatregelen voor de G8-top. “Degenen die de veiligheidsmaatregelen bekritiseren, zijn de eersten die de overheid gebrek aan voorzichtigheid verwijten als het uit de hand loopt”, aldus de kanselier.

De afgelopen dagen is er veel kritiek gerezen op voorzorgsmaatregelen in Heiligendamm. De overheid werd verweten Stasi-methodes te gebruiken, omdat er geurproeven zijn genomen van tegenstanders van de top. De voorzitter van de Buitenlandcommissie van de Bondsdag Ruprecht Polenz, zei zich daar onbehaaglijk bij te voelen. “Als de politie dat zinvol vindt, moet ze uitleggen waarom. Ik kan daar geen uitleg voor vinden.”

Brandende auto's

De voorzitter van de Junge Union, de jongerenorganisatie van de CDU, Philipp Mißfelder, vergeleek de acties van G8-tegenstanders met het geweld van de Rote Armee Fraktion. Net als toen ontbreekt het de tegenstanders aan distantie, vindt hij. De afgelopen dagen zijn auto’s van politici en mensen uit het bedrijfsleven in brand gestoken of stenen naar hun huizen gegooid.

Het hoofd van de politie-eenheid die belast is met de veiligheid in Heiligendamm verwacht dergelijke acties niet tijdens de top. “Voorop staat de-escalatie. We zullen altijd eerst met de tegenstanders praten.”

ZDF Heute.de
Merkel stellt Agenda für G-8-Gipfel vor

Spiegel Online
Junge Union vergleicht militante Aktionen mit RAF-Terror

Welt Online
Merkel fordert von G-8-Gegnern Gewaltverzicht

WirtschaftsWoche.de
Themen bei G8-Gipfel reichen von Hedge-Fonds bis Klimaschutz

Süddeutsche.de
Merkel fordert mehr Afrika-Investitionen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger