Duitsland kampt met gebrek aan vaklui
Nieuws

Achtergrond - 27 november 2006

(27 november 2006) De Duitse economische groei dreigt te stagneren door een tekort aan vakmensen. De Deutsche Industrie- und Handelskammertag (DIHK) pleit voor een versoepeling van de immigratiewetten voor hoog gekwalificeerde arbeiders.

Door het tekort aan hooggeschoolde specialisten kunnen Duitse ondernemingen hun doelstellingen niet realiseren. Dit remt de werkgelegenheid en de opleving van de economie. Dat zegt Oliver Heikaus, arbeidsmarktexpert namens het DIHK, het koepelorgaan van de Duitse kamers van koophandel. Duitsland kampt al sinds enige jaren met een tekort aan vakmensen, maar door het aantrekken van de economie is dat tekort in het afgelopen jaar alleen maar nijpender geworden.

Vooral in de farmaceutische industrie, de elektrotechniek en de IT-sector ontbreekt het aan goed opgeleide specialisten. Ook is er een groot gebrek aan werktuigbouwkundigen. Naar schatting komt Duitsland meer dan achtduizend ingenieurs en technici tekort. Afgelopen zomer bedroeg dat aantal nog zevenduizend.

Volgens Oliver Heikaus moet Duitsland de arbeidsmarkt sterker dan voorheen openstellen voor hoog opgeleide buitenlanders. Dat betekent dat de immigratiewetgeving moet worden gewijzigd. Nu kunnen gespecialiseerde buitenlanders zich alleen in Duitsland vestigen als ze minstens rond de 85 duizend euro per jaar verdienen. Die grens maakt het voor kleinere en middelgrote ondernemingen vaak onmogelijk buitenlanders in dienst te nemen.

Economen waarschuwen voor een leegloop van Duitse ondernemingen. "Als de situatie verder verslechtert, moet er rekening worden gehouden met de verplaatsing van kennisintensieve bedrijfssectoren naar het buitenland," aldus Holger Schäfer, econoom aan het Institut der deutschen Wirtschaft in Keulen.

ZDF Heute.de
Mangel an Facharbeitern könnte Aufschwung bedrohen

Tagesspiegel
Der Kampf um kluge Köpfe

Rheinpfalz.de
Wirtschaft befürchtet Wachstumsdämpfer wegen Personalmangel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger