'Europeanen moeten gewoon cool blijven'
Daniel Cohn-Bendit over de noodzaak van Europa

Achtergrond - 30 november 2006

(30 november 2006) De uitslag van de Nederlandse verkiezingen maakt van Daniel Cohn-Bendit geen somber man, al hebben eurosceptische krachten als de SP en de PvdV van Geert Wilders overtuigend gewonnen. De Duits-Franse europarlementariër weet dat Nederland toch niet zonder Europa kan.

Een succesvolle Europese bemiddeling in het Midden-Oosten zou bovendien een verheugend neveneffect hebben, betoogt de Duitse Fransman. Lees: de integratieproblematiek. “In Europa wonen al bijna meer moslims dan Nederlanders. Hun houding ten opzichte van de Europese maatschappij wordt niet alleen gevormd door de werkelijkheid van alledag, maar ook door de gebeurtenissen in Irak of de Gaza-strook. Ook dat is globalisering. Het idee dat je alleen hier, in Duitsland of Nederland, de problemen kunt regelen, bijvoorbeeld door een burka-verbod, is fictie.”

Voorlopig rest de strijdbare Europeaan niets anders dan te accepteren dat Nederlanders de politieke uitersten opzoeken, uitersten die Europa niet onverdeeld welgezind zijn. En dat de Nederlandse verkiezingsuitslag wellicht de voorbode is van een Europese trend.

Misschien is het allemaal ook erg snel gegaan, verzucht Cohn-Bendit. “Het nee tegen de grondwet was bovenal een schreeuw om een adempauze. De Europese Grondwet was een heel slim document, maar de problemen die het moest aanpakken, zijn groot. Zo snel wordt het niet beter. De mensen moeten er zelf achter komen welke problemen een nee met zich meebrengt. Het zal dus nog wel even duren voordat ze begrijpen dat Europa ook hun project is. Wij Europeanen moeten gewoon cool blijven, de geschiedenis is aan onze kant.”

Bas de Rue is redacteur van het Duitslandweb.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger