Oscarnominatie voor 'Sophie Scholl'
Nieuws

Achtergrond - 1 februari 2006

(1 februari 2006) De Duitse film 'Sophie Scholl - die letzten Tage' is genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Het is de derde keer in vier jaar dat de Amerikaanse Academy een Duitse film in deze categorie nomineert.

'Sophie Scholl - die letzten Tage' gaat over de laatste zes dagen in het leven van de 21-jarige verzetsstrijdster Sophie Scholl. Samen met haar broer werd Scholl vanwege haar deelname aan de verzetsgroep Die weisse Rose ter dood veroordeeld. De lange dialogen in de film zijn vrijwel letterlijk overgenomen uit de processen.

Regisseur Marc Rothemund, hoofdrolspeelster Julia Jentsch en scriptschrijver Fred Breinersdorfer reageerden verheugd op het nieuws van de nominatie. Rothemund was naar eigen zeggen "dronken van geluk". De film heeft het afgelopen jaar meerdere prijzen gewonnen, waaronder de Zilveren Beer van het Berlijnse filmfestival voor beste regie en beste hoofdrolspeelster en drie andere Europese filmprijzen. Sinds 24 februari 2005, toen 'Sophie Scholl - die letzten Tage' werd uitgebracht, hebben meer dan 1,2 miljoen mensen in Duitsland de film bezocht.

De laatste keer dat Duitsland een Oscar won was in 2003 voor 'Nirgendwo in Afrika', over een joods-Duitse familie die in de jaren dertig op de vlucht voor de nazi's naar Kenia emigreert. Vorig jaar was de film 'Der Untergang' over de laatste dagen van het leven van Adolf Hitler genomineerd voor beste buitenlandse film, maar won niet. In 1980 won Duitsland zijn enige andere Oscar in deze categorie voor 'Die Blechtrommel' van Volker Schlöndorff naar het gelijknamige boek van Günter Grass.

Andere buitenlandse genomineerden dit jaar zijn onder meer 'Paradise Now', van de in Nederland levende Palestijnse regisseur Hany Abu-Assad, en 'Joyeux Noël', ingezonden door Frankrijk. Deze laatste film, over de verbroedering van vijandelijke soldaten in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog op kerstavond 1914, is een Duits-Franse coproduktie, waarin bekende Duitse acteurs als Benno Führmann en Daniel Brühl meespelen. De Duitse film 'Ausreisser' van Ulrike Grote, net afgestudeerd aan de Filmhogeschool in Hamburg, is genomineerd in de categorie korte film.

ZDF Heute.de
"Sophie Scholl" für den Oscar nominiert

FAZ.NET
„Sophie Scholl”: Deutsche Hoffnung auf den Oscar

Stern.de
Oscar-Nominierung für "Sophie Scholl"

Spiegel Online
Hollywood nimmt Abschied von Nummer sicher

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger