Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD-top overlegt nog, maar Duitse media weten: Gabriel wordt lijsttrekker

Kort nieuws - 10 januari 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Officieel is het niet, maar Duitse media zijn er zeker van: SPD-voorzitter Sigmar Gabriel wordt de lijsttrekker die het bij de verkiezingen in september tegen Merkel gaat opnemen. Vandaag komt een aantal SPD-toppolitici bijeen in Düsseldorf om in heel kleine kring te overleggen over onder meer de strategie voor de verkiezingen. Daar zou ook worden besloten wie kanselierskandidaat wordt, maar onduidelijk is of dat ook gebeurt. Martin Schulz, de huidige voorzitter van het Europees Parlement die gold als concurrent voor het lijsttrekkerschap, kan niet bij het overleg aanwezig zijn. Maar Spiegel Online meldde eind december al dat Schulz het niet tegen zijn vriend Gabriel wil opnemen en Bild schreef gisteren dat Gabriel al besloten heeft lijsttrekker te worden. Wat tegen zijn kandidatuur spreekt is dat hij niet populair is en dat de partij het slecht doet in de peilingen. Schulz is populairder, hij staat in de laatste ARD-peiling zelfs boven Merkel. Maar hij geldt als de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken die Steinmeier opvolgt als die in februari tot nieuwe president wordt gekozen. Wat voor Gabriel spreekt is zijn politiek talent: zo wist hij afgelopen najaar een meerderheid in zijn partij voor het handelsverdrag CETA te organiseren en de instemming van de CDU/CSU te verkrijgen voor Steinmeier als presidentskandidaat. Gabriel houdt vol dat de lijsttrekker pas op 29 januari bekend wordt gemaakt, als het SPD-bestuur bijeen komt. Lees meer bij tagesschau.de en Spiegel Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger