'Hartz IV levert veel minder op dan gepland'
Nieuws

Achtergrond - 4 januari 2005

(4 januari 2005) De plannen van de Bondsregering tegen de werkloosheid, Hartz IV, zullen veel minder geld besparen dan verwacht, aldus oppositiepartij CDU. Vooral het omstreden Arbeitslosengeld II levert niet zoveel op. Deze werkloosheidsuitkering op bijstandsniveau wordt aan veel meer mensen toegekend dan van tevoren was berekend.

Door de nieuwe werkloosheidswet, die op 1 januari is ingegaan, wordt de duur van de normale werkloosheidsuitkering (Arbeitslosengeld I) verkort, zodat mensen sneller een uitkering op bijstandsniveau ontvangen (Arbeislosengeld II). Ook was het de bedoeling dat minder mensen dan voorheen recht hadden op Arbeitslosengeld II. Nu blijkt echter dat het aantal afwijzingen veel lager uitpakt dan verwacht. Daardoor wordt de Duitse begroting veel zwaarder belast dan waar rekening mee werd gehouden, vreest de CDU. "Het zal bij lange na niet tot de besparingen komen, die de regering zich had voorgesteld", aldus een expert van de grootste oppositiepartij.

Ook de voormalige vice-president van de Bundesagentur für Arbeit, het Duitse overkoepelende arbeidsbureau, bevestigt dat er veel minder aanvragen voor de werkloosheidsuitkering zijn afgewezen dan de bedoeling was, namelijk slechts 6,5 procent. Hij gaat er echter vanuit dat dat geen grote problemen zal opleveren: "Er zijn geen aanwijzingen dat de financiële middelen van de centrale overheid niet voldoende zouden zijn."

De DGB, één van de grote Duitse vakbonden, wil net als minister Clement van Economische Zaken, dat de eerste balans van de nieuwe wet pas in het voorjaar wordt opgemaakt. Toch maakt ook de DGB zich zorgen, vooral om de oudere werknemers, die een leven lang sociale bijdragen hebben betaald, maar nu ook op bijstandsniveau terecht komen.

Protesten tegen Hartz IV die voor gisteren waren aangekondigd, vielen veel zwakker uit dan verwacht. De vakbonden en andere sociale organisaties hadden in 81 steden blokkades van de arbeidsbureaus aangekondigd. In Berlijn deden er maar zo'n vierhonderd mensen aan mee.

Financial Times Deutschland
CDU-Sozialexperte befürchtet Kostenexplosion durch Hartz IV

Der Spiegel
Bund hat sich bei Ablehnungen verrechnet

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Protest gegen Hartz IV

Die Welt
Hartz IV wird laut CDU viel teurer als geplant

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger