Duitslandweb logo Duitslandweb

Frans-Duitse ministerraad: Macron wil meer Duitse investeringen in EU

Kort nieuws - 13 juli 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In aanloop naar de gezamenlijke Frans-Duitse ministerraad, vandaag in Parijs, heeft president Macron Duitsland gevraagd voor "een herleving van openbare en particuliere investeringen in Europa te zorgen". 

De gezamenlijke Frans-Duitse ministerraad kondigden Merkel en Macron aan bij Macrons kennismakingsbezoek in Berlijn, direct na zijn verkiezing tot president van Frankrijk. De landen spreken vandaag onder meer over initiatieven voor meer investeringen in Europa en over een Europees defensiebeleid. Naast Merkel zijn de ministers Gabriel (Buitenlandse Zaken), Von der Leyen (Defensie) en Schäuble (Financiën) aanwezig bij het overleg. Merkel en Macron willen de EU met hervormingen nieuwe impulsen geven. Daarvoor moet Duitsland zich volgens de Franse president sterker inzetten voor investeringen in Europa, zo zei hij vanmorgen in een interview aan Franse en Duitse media. Macron kondigde een investeringsfonds voor de IT-branche aan, waar beide landen miljarden in moeten investeren. 

Duitsland heeft zijn economische kracht in Europa mede te danken aan "de misstanden in de eurozone" en aan "de zwakte van andere economieën", aldus de Franse president. Er is een "gemeenschappelijke verantwoordelijkheid" iets aan die onbalans te doen en ervoor te zorgen dat de eurozone zich goed ontwikkelt. Macron is voor een gemeenschappelijk begrotingsbeleid voor de eurolanden, een voorstel dat ook SPD-lijsttrekker Schulz steunt, maar waar Merkel en de CDU altijd tegen zijn geweest.

Macron sprak zich in het interview verder uit voor een Europa dat burgers bescherming biedt tegen de gevolgen van de globalisering en dat werkt aan nieuwe economische en maatschappelijke modellen. Overigens vlogen Merkel en Macron samen in het Duitse regeringsvliegtuig naar Parijs, vanuit Italië waar ze woensdag een Frans-Duits-Italiaans overleg hadden over de Balkan. Lees meer bij FAZ.net, tagesschau.de en Focus.de

Reacties

Louis Royen - 13 juli 2017 20:17

Hopelijk wordt tijdig voor de Bondsdagverkiezingen duidelijk hoe de Fransen, die voortdurend de afgesproken begrotingsregels hebben gebroken, de Duitse (en ook Nederlandse) belastingbetalers en spaarders voor hun vastgelopen karretje willen spannen.
Het zou goed zijn dat Merkel c.s. ook daarop duidelijk kunnen worden afgerekend.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger