Duitslandweb logo Duitslandweb

Frans-Duitse spanningen: Scholz bezoekt Macron

Kort nieuws - 26 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Scholz bezoekt vandaag de Franse president Macron. Tussen beide landen botert het momenteel niet erg. Eigenlijk zou deze week een Frans-Duits regeringsoverleg plaatsvinden, maar dat is verplaatst. Officieel vanwege logistieke problemen, maar Duitse media meldden vorige week dat er onenigheid heerst over de ambities van beide landen bij het energie- en defensiebeleid.

Scholz en Macron hebben elkaar vorige week voorafgaand aan een EU-top in Brussel gesproken. De Franse president waarschuwde er toen openlijk voor dat Duitsland zich in Europa "isoleert". Zo'n waarschuwing is zeer ongebruikelijk, aldus nieuwssite Tagesschau. Het ging daarbij mede om de Duitse weigering in te stemmen met een Europees prijsplafond voor gas. Daar is na lang onderhandelen een compromis over bereikt, maar dat moet nog wel worden uitgewerkt. 

De Franse regering is daarnaast ontstemd over het feit dat ze niet al in een eerder stadium geïnformeerd was over het Duitse energie-steunpakket van 200 miljard euro. Ook over defensiebeleid heerst onenigheid tussen beide landen. Beide regeringsleiders hopen vandaag in Parijs nader tot elkaar te komen. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger