Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz en Macron benadrukken goede samenwerking

Kort nieuws - 27 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Olaf Scholz en de Franse president Emmanuel Macron hebben woensdag na een drie uur durend gesprek hun goede samenwerking benadrukt. Beide regeringsleiders kwamen in Parijs bij elkaar om de oplopende spanningen tussen beide landen weg te nemen. 

Scholz sprak na het bezoek aan Macron van een "goed en belangrijk gesprek" over "de Europese energievoorziening, stijgende prijzen en gemeenschappelijke defensieprojecten". Duitsland en Frankrijk "gaan de uitdagingen gezamenlijk aan", aldus de kanselier. Frankrijk noemde het gesprek "constructief" en liet weten dat Scholz en Macron hebben afgesproken gezamenlijke werkgroepen in te richten die zich bezig gaan houden met energie, defensie en innovatie. Opvallend is dat een gezamenlijke persconferentie van Scholz en Macron, die wel was aangekondigd, niet doorging. Lees meer bij ZDFHeute.de

Eigenlijk zou deze week een Frans-Duits regeringsoverleg plaatsvinden, maar dat is verplaatst. Officieel vanwege logistieke problemen, maar Duitse media meldden vorige week dat er onenigheid heerst over de ambities van beide landen bij onder meer het energie- en defensiebeleid. De Franse regering was bovendien ontstemd over het feit dat ze niet al in een eerder stadium geïnformeerd was over het Duitse energie-steunpakket van 200 miljard euro.

Scholz en Macron hebben elkaar vorige week voorafgaand aan een EU-top in Brussel gesproken. De Franse president waarschuwde er toen openlijk voor dat Duitsland zich in Europa "isoleert". Zo'n waarschuwing is zeer ongebruikelijk, aldus nieuwssite Tagesschau woensdag. Het ging daarbij mede om de Duitse weigering in te stemmen met een Europees prijsplafond voor gas. Daar is na lang onderhandelen een compromis over bereikt, maar dat moet nog wel worden uitgewerkt.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger