Duitslandweb logo Duitslandweb

Frans-Duitse top verplaatst: 'onenigheid over ambities'

Kort nieuws - 20 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Frankrijk en Duitsland hebben hun jaarlijkse bilaterale regeringsoverleg verplaatst naar januari. Officieel is dat vanwege logistieke problemen, aldus de Duitse regeringswoordvoerder. Maar verschillende Duitse media melden dat er onenigheid heerst over de ambities van beide landen bij het energie- en defensiebeleid. 

De stemming tussen Berlijn en Parijs is slecht, meldt de Süddeutsche Zeitung. Die Welt (betaalmuur) heeft het zelfs over een escalerende strijd tussen kanselier Scholz en president Macron. De jaarlijkse regeringsconsultaties tussen Frankrijk en Duitsland zouden volgende week in Fontainebleau plaatsvinden. Het is het eerste Frans-Duitse kabinetsoverleg waaraan Scholz als kanselier deelneemt. Maar omdat vier Duitse ministers wegens andere afspraken niet aanwezig zouden kunnen zijn, is de top verplaatst naar januari.

De Duitse regeringswoordvoerder Steffen Hebestreit noemde als reden voor het uitstel ook dat er meer overleg nodig is over 'bilaterale vragen'. Welke dat zijn, zei hij niet, maar volgens Duitse media lopen gesprekken tussen Frankrijk en Duitsland over energie en defensie momenteel moeizaam. Macron zou ambitieuzere afspraken willen maken dan Scholz. De Franse president was eerder al, na een ontmoeting met Scholz op 3 oktober in Berlijn, teleurgesteld over de "gebrekkige intensiteit van de samenwerking", schrijft de Süddeutsche Zeitung. 

Duitsland sprak onlangs na topoverleg met Spanje een ambitieus actieplan af, maar zou dat nu met Frankrijk niet van plan zijn. Dat heeft wantrouwen gewekt in Parijs, melden Duitse media. Ook zou Frankrijk niet mee willen doen aan een gaspijplijn over de Pyreneeën die Duitsland en Spanje plannen. Verder zou de Franse regering geïrriteerd zijn over het feit dat ze niet al in een eerder stadium geïnformeerd was over het Duitse energie-steunpakket van 200 miljard euro. En in Berlijn zouden er steeds meer twijfels zijn over de bouw van een gezamenlijk Frans-Duits gevechtsvliegtuig. 

Macron en Scholz spreken elkaar vandaag tijdens een EU-top in Brussel. Bovendien is het plan dat Scholz volgende week woensdag naar Parijs gaat om verder met Macron te spreken. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung en FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger