Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz ontvangt vriend Macron in woonplaats Potsdam

Kort nieuws - 7 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Olaf Scholz heeft de Franse president Emmanuel Macron dinsdagavond in zijn woonplaats Potsdam ontvangen. Beide regeringsleiders toonden tijdens een diner en een wandeling door de stad nadrukkelijk hun vriendschap. Sinds Scholz' aantreden als kanselier stonden de Frans-Duitse betrekkingen meermaals onder druk. 

Scholz liet Macron het centrum van Potsdam zien, ze zaten op een terras van een museumcafé en gingen onder het toeziend oog van het aanwezige publiek op de Neue Markt een restaurant binnen. Het was voor het eerst dat Scholz een regeringsleider in zijn eigen woonplaats ontving. 

Bij het diner waren ook regeringsdelegaties aanwezig. Scholz en Macron, die samen aan een aparte tafel zaten, hebben naar verwachting gesproken over Oekraïne, over een bemiddelingspoging die ze samen zijn gestart om het conflict in Kosovo op te lossen en over de hervorming van de Europese schuldenregels. Over dat laatste onderwerp zijn Duitsland en Frankrijk het niet eens.

Scholz en Macron benadrukten in Potsdam hoe goed ze het met elkaar kunnen vinden en hoe onafscheidelijk Frankrijk en Duitsland zijn. Maar het afgelopen jaar stonden de Frans-Duitse betrekkingen meermaals onder druk. Zo moest een gezamenlijke kabinetszitting in het najaar worden uitgesteld omdat er te veel onenigheid was over thema's als defensie en energie. Frankrijk was vorig jaar bovendien geïrriteerd over het feit dat de Duitse regering Parijs niet in een eerder stadium had geïnformeerd over het Duitse energie-steunpakket van 200 miljard euro. Onenigheid was er verder over het Duitse ‘nee’ tegen een Europees prijsplafond voor gas en dat Scholz in november zonder Macron naar China reisde, zinde Frankrijk ook niet.

Begin juli staat een staatsbezoek van Macron aan Duitsland op het programma, het eerste in 23 jaar. Lees meer bij Der Spiegel en Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger