Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz ontvangt vriend Macron in woonplaats Potsdam

Kort nieuws - 7 juni 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Olaf Scholz heeft de Franse president Emmanuel Macron dinsdagavond in zijn woonplaats Potsdam ontvangen. Beide regeringsleiders toonden tijdens een diner en een wandeling door de stad nadrukkelijk hun vriendschap. Sinds Scholz' aantreden als kanselier stonden de Frans-Duitse betrekkingen meermaals onder druk. 

Scholz liet Macron het centrum van Potsdam zien, ze zaten op een terras van een museumcafé en gingen onder het toeziend oog van het aanwezige publiek op de Neue Markt een restaurant binnen. Het was voor het eerst dat Scholz een regeringsleider in zijn eigen woonplaats ontving. 

Bij het diner waren ook regeringsdelegaties aanwezig. Scholz en Macron, die samen aan een aparte tafel zaten, hebben naar verwachting gesproken over Oekraïne, over een bemiddelingspoging die ze samen zijn gestart om het conflict in Kosovo op te lossen en over de hervorming van de Europese schuldenregels. Over dat laatste onderwerp zijn Duitsland en Frankrijk het niet eens.

Scholz en Macron benadrukten in Potsdam hoe goed ze het met elkaar kunnen vinden en hoe onafscheidelijk Frankrijk en Duitsland zijn. Maar het afgelopen jaar stonden de Frans-Duitse betrekkingen meermaals onder druk. Zo moest een gezamenlijke kabinetszitting in het najaar worden uitgesteld omdat er te veel onenigheid was over thema's als defensie en energie. Frankrijk was vorig jaar bovendien geïrriteerd over het feit dat de Duitse regering Parijs niet in een eerder stadium had geïnformeerd over het Duitse energie-steunpakket van 200 miljard euro. Onenigheid was er verder over het Duitse ‘nee’ tegen een Europees prijsplafond voor gas en dat Scholz in november zonder Macron naar China reisde, zinde Frankrijk ook niet.

Begin juli staat een staatsbezoek van Macron aan Duitsland op het programma, het eerste in 23 jaar. Lees meer bij Der Spiegel en Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger