Duitslandweb logo Duitslandweb

Macron en Scholz benadrukken belang Frans-Duitse motor

Kort nieuws - 10 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Franse president Macron en de Duitse kanselier Scholz hebben maandagavond in Berlijn het belang van de Frans-Duitse samenwerking voor Europa benadrukt. Het was Macrons eerste buitenlandse reis sinds zijn herverkiezing. Dat hij naar Duitsland ging, laat zien hoe belangrijk de Frans-Duitse relatie voor Macron is, liet zijn staf eerder al weten.

"Onze landen kunnen de grote uitdagingen van deze tijd alleen succesvol aangaan als we samen optrekken in het kader van een sterk en soeverein Europa", aldus Scholz. Over de oorlog in Oekraïne zeiden beide regeringsleiders dat ze zo snel mogelijk een wapenstilstand willen. Ook benadrukten ze dat Oekraïne "bij de Europese familie" hoort, al zei Macron erbij dat toetreding tot de EU een kwestie van jaren of zelfs decennia is. 

Macron stelt daarom voor een Europese politieke gemeenschap in te stellen voor Oekraïne en andere landen die tot de EU willen toetreden, en ook voor bijvoorbeeld Groot-Brittannië, dat net uit de EU is gestapt. Zo'n verbond biedt een nieuwe ruimte voor politieke samenwerking en veiligheid, zei Macron in Berlijn. Scholz noemde het een "zeer interessant voorstel". Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

Voorafgaand aan zijn bezoek aan Scholz had Macron zich maandagmiddag uitgesproken voor uitgebreide hervormingen van de EU, op een conferentie in Straatsburg over de toekomst van Europa. Hij wil een grotere Europese soevereiniteit, vergaande veranderingen van Europese verdragen en aanpassingen van onder meer het euro- en financiële beleid. Ook wil hij minder veto-rechten voor EU-lidstaten.

Kanselier Merkel reageerde de afgelopen jaren doorgaans terughoudend op de hervormingsvoorstellen van Macron. De huidige Duitse regering onder Scholz staat daarvoor wel open. De samenwerking met Frankrijk en hervormingen in de EU maken een belangrijk onderdeel uit van het Duitse regeerakkoordLees meer bij Tagesspiegel en Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger