Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie Duitse partijen: AfD is nieuwe arbeiderspartij

Kort nieuws - 20 juli 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De AfD is de nieuwe Duitse arbeiderspartij en tussen de kiezers van de SPD en de CDU is nauwelijks nog verschil. Dat blijkt uit een studie naar de achterban van Duitse partijen. 

Er is de afgelopen 15 jaar veel veranderd in de achterban van de verschillende Duitse partijen. Dat blijkt uit onderzoek van het Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) naar woonplaats, beroep, inkomen, leeftijd en zorgen en angsten van kiezers. Alleen bij de FDP is er niet veel veranderd: daar stemmen nog steeds vooral rijkere kiezers op. De partij die de arbeiders vertegenwoordigt is echter niet meer de SPD maar de AfD. Bij de AfD komt 34 procent van de kiezers uit het arbeidersmilieu, bij de SPD is dat nog slechts 17 procent. Bij Die Linke is het 22 procent. De gemiddelde leeftijd van de FDP-kiezer is het hoogst, bij de Groenen is de leeftijd van de kiezers het sterkst gestegen (van gemiddeld 40 jaar in 2000 tot 48,5 in 2016). De meeste zorgen maken zich de kiezers van de AfD en Die Linke. De AfD-zorgen gaan vooral over migratie en criminaliteit, de aanhangers van Die Linke zien de vrede bedreigd en vrezen vreemdelingenhaat. De achterban van de SPD en de CDU is steeds meer op elkaar gaan lijken, alleen wonen SPD'ers vaker in de stad en CDU'ers meer op het platteland. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger