Oppositie wil Eichels beleid aanklagen
Nieuwsflash

Achtergrond - 12 mei 2004

De oppositiepartijen CDU/CSU en FDP dreigen een klacht in te dienen bij het Bundesverfassungsgericht, de hoogste Duitse rechtsinstantie, als de regering nog meer schulden maakt dan tot nu toe het geval is. Volgens de Duitse grondwet mag de regering geen nieuwe schulden maken die hoger liggen dan het totaal aan investeringen in de begroting. Minister van Financiën Hans Eichel heeft echter toegezegd voor 2005 een begroting in te dienen, die niet tegen de grondwet in gaat.

door de redactie

Als het Eichel niet lukt minder nieuwe schulden te maken, gaat hij zowel tegen de grondwet in als tegen het Europese stabiliteitspact. FDP- en CDU-politici vinden dat het Bundesverfassungsgericht in Karlsruhe daar een oordeel over moet vellen. Omdat de belastinginkomsten voor 2005 lager uit zullen vallen dan gepland, wordt het voor Eichel moeilijk zijn belofte na te komen. De coalitiepartijen willen namelijk geen extra bezuinigingen doorvoeren, omdat dat schadelijk is voor de economische groei. Kanselier Schröder zei gisteren tijdens een SPD-fractiecongres, dat hij wel subsidies voor koopwoningen wil afschaffen en die wil gebruiken voor extra investeringen. Als het totaal aan investeringen stijgt, kunnen er tenslotte ook weer nieuwe schulden worden gemaakt.

De vice-voorzitter van de Duitse parlementaire commissie van Financiën Carl-Ludwig Thiele (FDP) wil dat de regering onmiddellijk ook een aangepaste begroting voor 2004 indient. "Door de vele extra uitgaven is de begroting van 2004 nu al in strijd met de grondwet", aldus Thiele. Minister Eichel wil de huidige begroting echter pas aanpassen, als de economie weer is aangetrokken. "Voor die tijd zou dat alleen maar schadelijk zijn voor de economie." Hij ontkent dat er in de regering verschillende opvattingen over het te voeren financiële beleid heersen. Verschillende coalitiegenoten, zoals Franz Müntefering en Wolfgang Clement, hebben aangegeven achter Eichel en zijn beleid te staan.

Gisteren heeft Eichel zijn EU-collega's in Brussel erop voorbereid, dat Duitsland ook in 2005 het maximale begrotingstekort van drie procent, die het stabiliteitspact voorschrijft, zal overschrijden. Hij heeft hen echter verzekerd dat de Duitse regering het stabiliteitspact niet wil veranderen. De nieuwe EU-commissaris voor monetaire zaken, Joaquin Almunia, zegt begrip te hebben voor de Duitse begrotingsproblemen, maar gaat er van uit dat Eichel de verplichtingen van het stabiliteitspact zal nakomen. Vorig jaar beloofde Eichel nog dat Duitsland de drie procent in 2005 niet zou overschrijden. Op basis van die belofte hebben de EU-ministers in november besloten een aanklacht tegen Duitsland in Frankrijk uit te stellen.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Opposition droht Eichel mit Verfassungsklage

Die Welt
Rot-Grün erspart Eichel den Rücktritt

Der Spiegel
Bei höheren Schulden will Opposition klagen
EU-Kommission erwartet von Eichel strikten Sparkurs

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger