Virus Sasser ontwikkeld door Duitse scholier
Nieuwsflash

Achtergrond - 10 mei 2004

(10 mei 2004) De computervirussen Sasser en Phatbot, die de afgelopen week miljoenenschade aan computers over de hele wereld hebben veroorzaakt, zijn afkomstig uit Duitsland. Een 18-jarige scholier uit Nedersaksen en een 21-jarige man uit Baden-Würtemberg hebben de virussen thuis ontwikkeld.

De FBI en de CIA waren betrokken bij de zoektocht naar de ontwikkelaar van het virus, dat vorige week dinsdag opdook. Aanvankelijk vermoedde experts dat het virus uit Rusland afkomstig was, maar vrijdag leidde het spoor naar het ouderlijk huis van de 18-jarige scholier, mede op aanwijzing van zijn vrienden. Hij wilde aanvankelijk een antivirus programmeren, dat andere virussen van computers kan verwijderen. Dit antivirus, Netsky A, heeft hij vervolgens, aangemoedigd door zijn enthousiaste klasgenoten, verder ontwikkeld tot Sasser.

Sasser geldt als het virus dat via internet de grootste financiële schade tot nu toe heeft veroorzaakt. Het vernietigt geen bestanden, maar zorgt er via een veiligheidslek in het besturingssysteem van Windows 2000 en Windows XP voor, dat computers steeds weer crashen en opnieuw moeten worden opgestart. Daardoor kunnen mensen niet meer met hun computer werken, hetgeen in miljoenen bedrijven over de hele wereld tot een groot productiviteitsverlies heeft geleid. Zo konden vliegtuigen niet opstijgen, lag een derde van de Taiwanese posterijen plat en was een deel van de computers van de Europese Commissie lamgelegd.

De 18-jarige scholier heeft nog tijdens de huiszoeking van zijn ouderlijk huis een bekentenis afgelegd. Hij zei zich niet te hebben gerealiseerd hoeveel schade zijn virus kon aanrichten. Hem hangt nu een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar wegens computersabotage boven het hoofd. De 21-jarige man uit Baden-Würtemberg heeft het Sasser-virus vermoedelijk gebruikt om zijn eigen, nog gevaarlijkere Phatbot-virus te verspreiden. Direct contact tussen de beide virus-ontwikkelaars bestond er naar het zich laat aanzien echter niet.

Süddeutsche Zeitung
Fenster zum Paradies

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Deutschland, deine Viren

Die Welt
Schöpfer von "Sasser" und "Phatbot" gefasst

taz
Schöpfer von Internetwurm "Sasser" gefasst
Hobby-Hacker mit schlechten Freunden

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger