Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel reageert stoïcijns op uitdager Schulz

Kort nieuws - 28 augustus 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Met nog vier weken te gaan voor de Bondsdagverkiezingen op 24 september hebben CDU-leider Angela Merkel en SPD-leider Martin Schulz zondag allebei een televisie-interview gegeven dat in Duitse media wordt omschreven als Fernduell, een duel op afstand. 

Om 18.30 uur was Schulz bij de ARD, en pleitte voor meer investeringen in onderwijs en gratis kinderopvang. Dieselmotoren wil Schulz niet verbieden, maar zijn partij wil dat wordt geïnvesteerd in het optimaliseren van deze motoren, zodat ze schoner worden. Hij viel Merkel aan op haar beleid ten opzichte van Turkije. Schulz zou president Erdogan veel duidelijker aan willen spreken op de mensenrechtenschendingen in zijn land. Hij vindt dat het gevangenhouden van Duitsers in Turkije als consequentie zou mogen hebben dat de onderhandelingen over EU-lidmaatschap worden afgebroken.

Merkel kreeg om 19 uur in de studio van zender ZDF de gelegenheid te reageren op de uitspraken van Schulz. De kop in de Süddeutsche Zeitung is veelzeggend: Merkel absorbeert Schulz.

Merkel is het met Schulz eens dat er meer moet worden geïnvesteerd in onderwijs, en heeft dat ook al in gang gezet, zei de kanselier. De deelstaten moeten hun onderwijsbeleid beter op elkaar afstemmen, vindt ze net als Schulz. Zijn kritiek dat ze arrogant is geworden en van de burgers is vervreemd, beantwoordde ze met een verhaal over de eer van het ambt en plichtsbesef.

Het thema dat volgens peilingen de Duitsers zelf veel bezighoudt, de komst en integratie van de vele vluchtelingen, kwam in beide interviews nauwelijks aan bod.

Aanstaande zondag is het enige televisiedebat tussen Merkel en Schulz. Merkel heeft -tot ergernis van velen- haar deelname aan strikte voorwaarden verbonden. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Terugblik op Duitsland in 2017

Terugblik op Duitsland in 2017

De verkiezingen domineerden in 2017 het Duitse nieuws. Verrassend was de Ehe für alle, woede was er over Turkije.


Lees meer

Maria en de AfD

Maria en de AfD

Het succes van de AfD reduceren tot neonazi’s in Oost-Duitsland schiet veel te kort, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Grote AfD-fractie nu al in problemen

Grote AfD-fractie nu al in problemen

De AfD is voor het eerst in de Bondsdag gekozen, met 12,6 procent. Wat staat de Duitse politiek te wachten?


Lees meer

Bondsdagverkiezingen 2017

Bondsdagverkiezingen 2017

Duitsland heeft gestemd. Regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben verloren, de AfD is de derde partij in de Bondsdag


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger