Duitslandweb logo Duitslandweb

Grote AfD-fractie nu al in problemen

Achtergrond - 27 september 2017 - Auteur: Wiebke Pittlik

Voor het eerst komt er een partij in de Bondsdag die rechtser is dan de CDU/CSU. De Alternative für Deutschland (AfD) kreeg 12,6 procent van de stemmen en dat levert 94 van de 709 zetels op. Het is na CDU/CSU en SPD de derde partij in de Bondsdag, groter dan FDP, Groenen en Linke. 

Grote AfD-fractie nu al in problemen
© DPA
Frauke Petry

(Geactualiseerd donderdag 28 september 2017) De overwinningsroes bij de partij sloeg om in een kater, toen partijvoorzitter Frauke Petry maandag tijdens een persconferentie onverwacht aankondigde geen zitting te nemen in de fractie. Een dag later maakte ze zelfs bekend de AfD te verlaten. Ze blijft wel in de Bondsdag, omdat ze door kiezers uit haar district rechtstreeks gekozen is. 

Petry wil naar eigen zeggen constructief oppositie voeren en is het niet eens met de lijsttrekkers Alexander Gauland en Alice Weidel, die voor fundamentele oppositie zijn en het politieke systeem radicaal willen veranderen. Petry's vertrek uit de fractie had kunnen betekenen dat de AfD-fractie uiteen zou vallen, maar vooralsnog zijn geen parlementariërs haar gevolgd. 

De overige 93 leden van de AfD-fractie verschenen dinsdag gewoon op de eerste fractievergadering. Gauland en Weidel zullen samen de fractie aanvoeren. Albrecht Glaser is door de fractie naar voren geschoven als vice-voorzitter van de Bondsdag. Of hij dat ook wordt, is nog niet duidelijk. Glaser hield in april een toespraak waarin hij opriep om de islam niet te beschermen met het grondrecht op vrijheid van religie. 

De man van Petry, Marcus Pretzell, maakte bekend net als zijn vrouw de partij te verlaten. Ook wil hij niet langer namens de AfD in het deelstaatparlement in Noordrijn-Westfalen zitten.

Alexander Gauland kondigde in zijn overwinningstoespraak zondagavond aan dat zijn partij 'op Merkel zal jagen'. "We zullen ons land en ons volk terughalen.” De andere partijen gruwelen bij de gedachte dat dit soort agressieve, nationalistische uitspraken straks in de Bondsdag zullen klinken. “De Bondsdag is geen jachtrevier van een rechtsradicale partij, maar verdient respect”, zei Claudia Roth, een van de vice-voorzitters van het parlement maandag. De vertrekkende fractievoorzitter van de SPD, Thomas Oppermann, waarschuwde de AfD’ers dat de SPD en alle democratische partijen zich teweer stellen als de Bondsdag als podium voor racistische boodschappen wordt gebruikt.

Die Zeit zocht uit hoe de verschillende vleugels van de AfD nu in de Bondsdag zijn vertegenwoordigd. Het weekblad rekent 30 parlementariërs, de grootste groep, tot de achterban van de nationaal-conservatieve Gauland. 13 fractieleden zouden nog radicaler zijn dan Gauland. Ze hebben contacten met extreem-rechtse groeperingen, zoals de Identitäre Bewegung en de Burschenschaften of ze hebben extreme uitingen gedaan. Dat extreem-rechts via de AfD salonfähig wordt, daarvoor waarschuwen deskundigen al langer.

Tot de relatief gematigde vleugel, aangevoerd door Frauke Petry, worden 18 afgevaardigden gerekend. Van 34 fractieleden is onbekend tot welke stroming ze horen. Ook opvallend: 18 leden hoorden ooit bij de CDU.

Tegen drie AfD'ers lopen strafrechtelijke onderzoeken, meldde de Frankfurter Allgemeine Zeitung donderdag. Frauke Petry wordt verdacht van meineed; tegen Alexander Gauland loopt een onderzoek wegen opruiing en een derde AfD'er is in een rechtszaak verwikkeld omdat hij in 2012 deel uitgemaakt zou hebben van een groep hooligans die een rivaliserende groep zou hebben aangevallen. Omdat Bondsdagleden immuniteit genieten, kunnen deze zaken of onderzoeken alleen worden voortgezet als de Bondsdag daar toestemming voor geeft. 

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Die Linke vecht voor laatste kans

Die Linke vecht voor laatste kans

Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.


Lees meer

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Podcast Achtung: Regeringscrisis

Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.


Lees meer

Duitsland op 23 februari naar de stembus

Duitsland op 23 februari naar de stembus

Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.


Lees meer

Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen

Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen

Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger