Duitslandweb logo Duitslandweb

Meer vuurwerk bij debat lijsttrekkers kleine partijen

Kort nieuws - 5 september 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De lijsttrekkers van de vijf kleine partijen die in de Bondsdag komen, leverden tijdens hun tv-debat maandagavond op de ARD meer vuurwerk dan Merkel en Schulz zondagavond. Het aantal kijkers viel tegen.

De vijf lijsttrekkers - Sahra Wagenknecht (Die Linke), Cem Özdemir (Bündnis 90/Die Grünen), Christian Lindner (FDP), Alice Weidel (AfD) en Joachim Hermann (CSU) - debatteerden onder meer over digitalisering, onderwijs en milieu. Deze onderwerpen waren bij het TV-Duell met Merkel en Schulz niet aan de orde gekomen. Ook verschilden ze flink van mening over het vluchtelingenbeleid, sociale politiek en de dieselaffaire. Veel kijkers vonden het debat daarom interessanter dan het TV-Duell, maar het aantal toeschouwers viel met 4,49 miljoen tegen. Naar Schulz en Merkel keken 16,23 miljoen mensen.

De formule voor de 'Fünfkampf' zat het debat af en toe in de weg: er werd veel aandacht besteed aan de spreektijd van alle deelnemers, waardoor discussies soms moesten worden afgekapt. Wel goed werkten de vragen die de lijsttrekkers elkaar mochten stellen. Dat leverde interessante confrontaties op. Die Linke, de Groenen, de FDP en de AfD schommelen in de peilingen rond de 7 tot 10 procent en kunnen allemaal derde partij in de Bondsdag worden. Lees meer bij tagesschau.de, Zeit Online en Focus Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Terugblik op Duitsland in 2017

Terugblik op Duitsland in 2017

De verkiezingen domineerden in 2017 het Duitse nieuws. Verrassend was de Ehe für alle, woede was er over Turkije.

Lees meer

Maria en de AfD

Maria en de AfD

Het succes van de AfD reduceren tot neonazi’s in Oost-Duitsland schiet veel te kort, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

Grote AfD-fractie nu al in problemen

Grote AfD-fractie nu al in problemen

De AfD is voor het eerst in de Bondsdag gekozen, met 12,6 procent. Wat staat de Duitse politiek te wachten?

Lees meer

Bondsdagverkiezingen 2017

Bondsdagverkiezingen 2017

Duitsland heeft gestemd. Regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben verloren, de AfD is de derde partij in de Bondsdag

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger