Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland viert dinsdag Dag van de Duitse Eenheid

Kort nieuws - 2 oktober 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland viert dinsdag de Dag van de Duitse Eenheid. Op 3 oktober is het 27 jaar geleden dat de DDR toetrad tot de BRD.

De viering vindt elk jaar in een andere deelstaat plaats, dit jaar is het in Mainz in Rijnland-Palts. Het motto van de festiviteiten is deze keer 'Zusammen sind wir Deutschland'. 's Morgens nemen president Steinmeier, kanselier Merkel en andere hoogwaardigheidsbekleders deel aan een herdenkingsdienst in de Dom van Mainz, daarna mengen ze zich onder de feestende mensen op de markt, gevolgd door de officiële viering in de Rheingoldhalle. In de stad zelf zijn de hele dag festiviteiten en optredens. Ook elders in Duitsland wordt de dag gevierd, 3 oktober is een officiële Duitse feestdag. Lees meer bij de Rhein Main Presse en de Augsburger Allegmeine

Stand van de Duitse eenheid

Ook 27 jaar na de Duitse eenheid loopt de Oost-Duitse economie nog steeds achter op de West-Duitse en het inhaalproces heeft zich flink vertraagd, is de conclusie van de bondsregering in haar jaarlijkse rapport over de stand van de Duitse eenheid. Dit Jahresbericht zur Stand der deutschen Einheit verscheen begin september.

De regering waarschuwt in haar rapport dat vooral "in de zwakste regio's, waar mensen zich buitengesloten kunnen voelen, maatschappelijke spanningen kunnen ontstaan die kunnen leiden tot radicale instellingen". Vorig jaar was het Jahresbericht veel explicieter en uitgebreider over dit onderwerp. Toen stond in het rapport dat vreemdelingenhaat zich in Oost-Duitsland geconsolideerd had en dat dit een bedreiging vormt voor de maatschappelijke en economische ontwikkeling in de Oost-Duitse deelstaten. Dit voorjaar verscheen een rapport over de oorzaken van de vreemdelingenhaat in Oost-Duitsland, maar daar kwam zo veel kritiek op dat Iris Gleicke, die namens de regering toezicht houdt op de nieuwe deelstaten, zich daarvan distantieerde.

Het bruto binnenlands product ligt in Oost-Duitsland nog steeds op slechts 73 procent van het niveau van West-Duitsland. Dat het inhaalproces van Oost-Duitsland zo vertraagd is, komt mede door het gebrek aan grote bedrijven in Oost-Duitsland, waardoor er minder innovatie is. De regering spreekt in het rapport de vrees uit dat de regionale verschillen alleen maar zullen toenemen door globalisering en vergrijzing. Lees meer bij Handelsblatt.de

Zie ook op Duitslandweb:
Tijdlijn Duitse eenwording

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Moord toont gevaar neonazi-netwerken

Moord toont gevaar neonazi-netwerken

Neonazi-netwerk Combat 18 blijkt in Duitsland goed georganiseerd en roept leden op aanslagen te plegen.

Lees meer

De herkomst

De herkomst

Het is heel Duits om mensen met Turkse of andere wortels naar hun herkomst te vragen, hoort Merlijn Schoonenboom bij een debat.

Lees meer

Duitsland geschokt door rechtse terreur

Duitsland geschokt door rechtse terreur

Na de moord op CDU-politicus Lübcke waarschuwen experts voor extreem-rechtse terreur in Duitsland.

Lees meer

De oorlogskleinkinderen

De oorlogskleinkinderen

De Tweede Wereldoorlog is niet alleen op het persoonlijke vlak een thema, maar ook weer in het Duitse politieke debat, merkt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger