Duitse voetbalvrouwen wereldkampioen

Achtergrond - 13 oktober 2003

(13 oktober 2003) In het Californische Carson zijn de Duitse voetbalvrouwen voor de eerste keer wereldkampioen geworden. Zij wonnen in de finale met 2-1 van Zweden. Na een ware Finalkrimi bracht een golden goal in de verlenging de Duitse zege. Dankzij deze overwinning voert het Duitse elftal in het vervolg de FIFA-wereldranglijst aan, ten koste van oud-titelverdediger de Verenigde Staten.

de felbegeerde cup eindelijk in Duitse handen Acht jaar na de verloren WK-finale tegen Noorwegen was er eindelijk succes voor de formatie van trainer Tina Theune-Meyer. Na een slechte eerste helft, kwamen de Duitse vrouwen in de 41ste minuut op een 1-0 achterstand dankzij een Zweedse treffer. Ondanks die achterstand kwam het Duitse team na de rust als herboren het veld op van het Home Depot Center te Carson, Californië. De tweede helft was duidelijk in het voordeel van Duitsland, dat vrijwel meteen (in de 46ste minuut) scoorde. De gelijkmaker was van Maren Meinert.

Daarna werd er niet meer gescoord, hoewel Duitsland talloze kansen creëerde, en dus moest een verlenging uitkomst bieden. In de 98ste minuut scoorde invalster Mia Künzer de golden goal, waarmee zij Duitsland dankzij het sudden-death systeem - waarbij het eerste team dat scoort in de verlenging wint - aan het wereldkampioenschap hielp. Met de winst verzekerden aanvalster Birgit Prinz en keepster Silka Rotteberg zich respectievelijk van de titel van topscoorder en beste keeper van het toernooi. De felicitaties na afloop waren van de FIFA-president Joseph Blatter: "Deutschland spielt den besten Fußball. Und wer den besten Fußball spielt, hat auch den WM-Titel verdient."

Het Duitse succes komt voort uit een unieke voorbereiding, die bestond uit een mix van kruimelkoeken, Jürgen Klinsmann en de Radetzkymars. De Duitse kruimelkoeken, waarmee het elftal in aanloop naar de wedstrijd werd verwend, waren clandestien de Verenigde Staten binnengesmokkeld door Eva, de 76-jarige moeder van Theune-Meyer. Klinsmann - oud international voor Duitsland en aanwezig tijdens de trainingen - fungeerde als geluksbrenger en op weg naar de finale werd in de spelersbus de Radetzkymars gedraaid. "Da ist richtig schwung drin", aldus de motivatie van de trainster.

Aanstaande dinsdag, meteen na terugkomst in Duitsland, zullen de kersverse wereldkampioenen ontvangen worden in de Frankfurter Römerberg, het raadhuis van Frankfurt. Ook staat ze in het Kanzleramt een ontmoeting te wachten met bondskanselier Schröder.

Duitsland - Zweden 2:1 na verlenging (1:1, 0:1)