Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel draagt Kramp-Karrenbauer voor als secretaris-generaal

Kort nieuws - 19 februari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Angela Merkel heeft Annegret Kramp-Karrenbauer, die nu minister-president van Saarland is, maandag voorgedragen als secretaris-generaal van de CDU. De secretaris-generaal heeft een belangrijke partijpolitieke positie en is een soort manager van de partij.

Kramp-Karrenbauer (55) is een vertrouweling van Merkel en wordt ook genoemd als haar mogelijke opvolger als kandidaat-kanselier. Ze ligt goed bij zowel de conservatieve als bij de liberale middenvleugel van de partij. Ze gold eveneens als kandidaat voor een ministerspost in het nieuwe kabinet, maar omdat minister Altmaier ook al uit Saarland komt, lag dat moeilijk. AKK, zoals ze ook wordt genoemd, is net als Merkel bekend om haar nuchterheid en geduld. Ze wordt in de Duitse media ook wel 'Mini-Merkel' of 'Merkel-Kopie' genoemd.

In 1998 werd Merkel zelf secretaris-generaal van haar partij. Op het partijcongres van de CDU op 26 februari moet de partij beslissen over de nieuwe secretaris-generaal. Dan stemmen de CDU-gedelegeerden ook over het regeerakkoord, dat CDU/CSU en SPD hebben gesloten. Lees meer bij Zeit Online en Spiegel Online

Kramp-Karrenbauer volgt Peter Tauber op, die de afgelopen vier jaar secretaris-generaal van de CDU is geweest en zich wegens ziekte niet opnieuw wilde kandideren. In een artikel op zijn blog kijkt Tauber terug op een tijd waarin hij binnen de partij omstreden was.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger