Duitslandweb logo Duitslandweb

Nazaten Duitse verzetsstrijders roepen op tot vrij en verenigd Europa

Kort nieuws - 20 juli 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Op de dag dat Duitsland de mislukte aanslag op Hitler door de Duitse generaal Von Stauffenberg herdenkt, doen 400 nazaten van Duitse verzetsstrijders een oproep voor een verenigd Europa.

In een open brief in de Tagesspiegel pleiten de nazaten van Duitse verzetsstrijders voor meer moed om recht, vrijheid en democratie te verdedigen. Ook benadrukken ze het belang van medemenselijkheid.

De verzetsstrijders van toen vochten voor een verenigd Europa "waarin de mens en niet de natie op de voorgrond staat, waarin het gemeenschappelijke hoger wordt gewaardeerd dan dat wat ons scheidt", schrijven ze. In het huidige Europa werken mensen steeds minder samen aan "de uitdagingen van de toekomst", maar trekken ze zich terug, "terwijl populisten steeds meer aanhang krijgen, politici steeds grovere woorden gebruiken en voor meer grenzen pleiten". 

Vandaag is het 74 jaar geleden dat generaal Von Stauffenberg met een aantal andere hoge officieren probeerde om Hitler met een bomaanslag te doden. De aanslag mislukte en de aanslagplegers werden nog dezelfde dag geëxecuteerd. "We willen op deze dag de moed en de visionaire kracht van onze ouders, grootouders, ooms en tantes herdenken en we hopen dat nationale Alleingänge niet het verenigde, sterke, vreedzame Europa in gevaar brengen, dat zij zo graag voor zichzelf, voor ons en voor onze kinderen zagen." Lees meer bij tagesspiegel.de

Reacties

Jules Vismale - 20 juli 2018 12:19

De huidige EU-elite, die Europa evenmin zullen kunnen samenvoegen, zie ik meer als de figuren uit ‘De Anti-Christ’, een boek dat de beroemde Duitse schrijver en dichter Stefan George (1868-1933) schreef. Daarin waarschuwde hij al voor politici die zich gedragen als de Rattenvanger van Hamelen en het geloof verwerpen om door een ander te vervangen, zoals Jezus Christus ooit heidenen en zondaars tot zich bekeerde.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger