Bij Beatrix denken Duitsers: 'Lekker Mittagessen'
Cabaretier Kerkeling onsterfelijk als 'richtige' koningin Beatrix

Achtergrond - 6 april 2011

Als je het met Duitsers over het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Duitsland hebt, is veelal het eerste wat ze zeggen: "Lekker Mittagessen!" Met die woorden schreef cabaretier Hape Kerkeling in 1991 tv-geschiedenis. Het lukte hem verkleed als Beatrix bijna in het paleis van de bondspresident te komen vlak voor de echte koningin daar arriveerde voor een lunch.

Bij Beatrix denken Duitsers: 'Lekker Mittagessen'
© Still van youtube

De razend populaire Hape Kerkeling schrijft, zingt, acteert, regisseert, maakt cabaret - en kan perfect 't Nederlandse accent in het Duits nadoen. Daarmee maakte hij zichzelf in zijn tv-serie Total Normal in april 1991 onsterfelijk.

Verkleed als koningin Beatrix rijdt hij in een gehuurde limousine naar het paleis van bondspresident Richard von Weizsäcker. Het lukt hem bijna om binnen te komen. "Ik bin Beatrix, hallo", zegt hij tegen de verblufte dame bij de ingang in een mengeling van Nederlands en Duits. "Wir wollen zu die President, lekker mittagessen jetzt." 

Kerkeling laat zich vervolgens door de pers, die op de echte Beatrix staat te wachten, interviewen, tot hij door de politie wordt weggestuurd. Van een afstandje volgt hij de aankomst van de Nederlandse koningin en roept verontwaardigd "Hallo! Das ist die falsche! Ich bin die richtige!". De scène is in Duitsland zo beroemd geworden dat ook jongeren die in 1991 nog niet eens naar school gingen, hem nog steeds kunnen imiteren. Volgende week is koningin Beatrix wederom in Duitsland, als gast van bondspresident Wulff.

Bekijk Hape Kerkeling als koningin Beatrix youtube.com >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger