Laatste RAF-terroriste Hogefeld komt vrij

Achtergrond - 14 juni 2011

Met de vroegtijdige vrijlating van Birgit Hogefeld deze week zit er in Duitsland geen enkele ex-terrorist van de Rote Armee Fraktion meer vast. Eerder al kwamen RAF-kopstukken Christian Klar en Brigitte Mohnhaupt vrij.

Laatste RAF-terroriste Hogefeld komt vrij
© dpa/picture-alliance
Birgit Hogefeld in de rechtbank in Frankfurt in 1996

Na18 jaar celstraf en twee afgewezen gratieverzoeken komt ex-RAF-terroriste Birgit Hogefeld deze week vrij. Het gerechtshof in Frankfurt maakte vrijdag bekend dat de rest van haar levenslange gevangenisstraf wordt omgezet in een voorwaardelijke straf. Volgens de rechter heeft Hogefeld zich duidelijk van de RAF gedistantieerd en de verantwoordelijkheid voor haar eigen daden genomen, schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

De Duitse terreurorganisatie Rote Armee Fraktion ontwrichtte vooral in de jaren zeventig de Duitse samenleving met aanslagen en geweld tegen het politieke en economische establishment.

Onopgehelderde moorden

Birgit Hogefeld werd in 1993 gearresteerd en vervolgens veroordeeld voor de moord op een Amerikaanse soldaat en een bomaanslag op de Amerikaanse luchtmachtbasis bij Frankfurt in 1985. Ze kreeg toen levenslang. De afgelopen jaren deed Hogefeld tot twee keer toe een gratieverzoek. Die werden allebei afgewezen, de laatste keer in 2010. Bondspresident Horst Köhler besloot het verzoek toen af te wijzen na een persoonlijk gesprek met Hogefeld, schrijft de Süddeutsche Zeitung. Daarbij speelde volgens haar advocaat mee dat ze is blijven zwijgen over de onopgehelderde moorden van de RAF die in de jaren tachtig zijn gepleegd.

Samen met haar toenmalige levenspartner Wolfgang Grams, die bij hun arrestatie in 1993 om het leven kwam, staat Hogeberg bekend als kopstuk van de derde generatie RAF-terroristen. Totnogtoe zijn de terroristische aanslagen van deze derde generatie niet volledig opgehelderd.

Onder de onopgehelderde aanslagen vallen onder meer de moorden op voorzitter van de Deutsche Bank Alfred Herrhausen, Siemens-topman Karl-Heinz Beckurts en voorzitter van de Treuhandanstalt (de organisatie voor afwikkeling van het DDR-vermogen) Detlev Karsten Rohwedder. Die zijn door de RAF opgeëist maar de daders zelf zijn niet gevonden.

Tweede generatie

Twee andere kopstukken van de RAF werden de afgelopen jaren vervroegd vrijgelaten. Brigitte Mohnhaupt kwam na 24 jaar gevangenisstraf in 2007 vrij, in 2008 gevolgd door Christian Klar die 26 jaar vast zat. Beiden behoren tot de tweede generatie RAF-terroristen die tijdens de zogenoemde Duitse Herfst van 1977 meerdere geruchtmakende aanslagen pleegden, waaronder de nog onopgehelderde moord op procureur-generaal Siegfried Buback.

Verena Becker, die in 1989 vervroegd vrijkwam nadat  bondspresident Richard von Weizsäcker haar gratie had verleend, staat sinds september 2010 opnieuw terecht in verband met de moord op Buback.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger