Duitslandweb logo Duitslandweb

Aantal kinderen in Duitse pleeggezinnen flink gestegen

Kort nieuws - 1 mei 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het aantal kinderen dat in Duitsland in een pleeggezin of vervangend tehuis woont, is de afgelopen tien jaar flink gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheid.

In 2017 kwamen 81.000 kinderen in een pleeggezin terecht. In vergelijking met 2008 is dat een stijging van 35 procent. Bij kinderen en jongeren die in een opvangtehuis kwamen, gaat het om een groei van 46 procent. Een deel van de stijging van het aantal kinderen in opvanghuizen is te verklaren met de toename van het aantal minderjarige vluchtelingen.

Een groot deel van de pleegkinderen, zo'n 78 procent, komt uit gezinnen met lage inkomens en waar ouders van een uitkering leven. 55 procent komt uit eenoudergezinnen. Volgens Die Linke, die de cijfers bij de regering heeft opgevraagd, neemt het aantal pleegkinderen in Duitsland mede toe door de armoede en een slecht sociaal beleid dat arme mensen systematisch uitsluit.

Het ministerie voor Gezinszaken ziet de toename juist als indicatie dat de jeugdwelzijnsbureaus goed hun werk doen en dat er in de maatschappij meer aandacht is voor het welzijn van kinderen. Gezinnen die pleegkinderen opnemen, krijgen van de staat een vergoeding voor de verzorging en andere kosten. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken wordt voor volwassenen legaal in Duitsland. Vanaf 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger