Duitslandweb logo Duitslandweb

Süddeutsche Zeitung geeft uitleg over Strache-video

Kort nieuws - 20 mei 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De video waardoor de Oostenrijkse vice-kanselier Strache dit weekeinde moest terugtreden, is gepubliceerd door de Duitse kranten Süddeutsche Zeitung en Spiegel. Süddeutsche Zeitung legt in een commentaar verantwoording af over de keuze om de video te publiceren, al is de herkomst dubieus en krijgen deze media zo een rol in de Oostenrijkse politiek.

De krant legt uit dat media in een democratie een controlerende functie hebben. "Wij (...) voelen ons schatplichtig aan de democratie en de liberale samenleving", aldus het commentaar.

Der Spiegel en SZ publiceerden zaterdag een video die hen was toegespeeld, door wie is niet bekend. Op de video uit 2017 is FPÖ-leider en vice-kanselier Heinz-Christian Strache te zien in gesprek met een vrouw die zich voordoet als Russische oligarche. Strache doet haar toezeggingen in ruil voor hulp in de verkiezingen. Ze spreken onder meer over het overnemen van een Oostenrijkse krant. Ook een andere FPÖ'er is bij de gesprekken aanwezig.

De video sloeg in als een bom in Oostenrijk. Strache moet vertrekken, de regering van Sebastian Kurz wankelt, nieuwe verkiezingen zijn aangekondigd. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Reacties

Peter - 23 mei 2019 14:29

De zweedse leden van het Europese Parlament Anna Corazza Bildt heb in een brief aan de Centrum Partij leider Annie Lööf geschreven dat ze all mogelijk moeten doen om recht-populistische partijen te diskrediteren. Zij schreef ook dat ze ervaring hebben hoe dat te doen. Ze werken samen met een Dossier Center van een russische oligarch. En nu Matteo Salvini is op weg diskredieteerd te zijn. Dit is geen fair play en dit is geen democratie https://medium.com/@welchtom/2019-european-elections-rules-

Reageer
Peter - 23 mei 2019 14:28

Maar het is niet de eerste keer de recht-populistische partijen diskrediteerd worden. Het is een echte informatieoorlog voor Europese verkiezing. Rechte partijen beïnvloeden europese politiek te veel. Er zijn krachten die dat niet willen. Ze verzoeken invloed te krijgen. Nu splijten verkiezing Oostenrijk, duitse Frohnmaier zal “onder totale controle van het Kremlin komen” en nu willen ze de inteliaanse politicus Matteo Salvini diskrediteren . De zweedse leden van het Europese Parlament Anna Co

Reageer
Wiebke Pittlik Peter - 23 mei 2019 14:39

Die 'krachten' willen de democratie beschermen. Oostenrijk laat nu juist zien hoe belangrijk en nodig dat is.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger