Duitslandweb logo Duitslandweb

EU-verkiezingen: verlies voor SPD en CDU, winst voor Die Grünen

Kort nieuws - 27 mei 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De regeringspartijen CDU en SPD hebben flink verloren bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, blijkt uit de voorlopige uitslag. Grote winnaar is oppositiepartij Bündnis 90/Die Grünen: zij is de tweede partij geworden.

Grootste verliezer bij de Europese verkiezingen in Duitsland is de SPD. De sociaal-democraten komen volgens de voorlopige uitslag uit op 15,8 procent van de stemmen, een verlies van 11,5 procent ten opzichte van de Europese verkiezingen van 2014. De CDU staat op 22,6 procent en heeft daarmee 7,4 procent verloren. Haar Beierse zusterpartij heeft 6,3 procent gehaald, een winst van 1,0 procent.

De Groenen zijn de grote winnaars. Met 20,5 procent zijn ze de tweede partij geworden, ze kregen 9,8 procent meer stemmen dan vijf jaar geleden. De AfD is met 11,0 procent (+3,9 procent) de vierde partij geworden, daarna volgen Die Linke met 5,5 procent (-1,9 procent) en de FDP met 5,4 procent (+2,0 procent). De opkomst is met 61,4 procent flink veel hoger dan de 48,1 procent van 2014.

Voor de Europese verkiezingen geldt in Duitsland geen kiesdrempel, waardoor ook een aantal kleine partijen in het Europees Parlement is gekozen. Die Partei staat op 2,4 procent, de Freie Wähler op 2,1 procent, de Tierschutzpartei op 1,4 procent, de  de ÖDP op 1,0 procent, de Piratenpartei op 0,7 procent, de Familienpartei op 0,7 procent en Volt op 0,7 procent.

De 96 Duitse zetels in het EP zijn als volgt verdeeld: CDU/CSU: 29, Die Grünen: 20, SPD: 16, AfD: 11, Die Linke: 6, FDP: 5, Die Partei: 2, Freie Wähler: 2, Tierschutzpartei: 1,  ÖDP: 1, Piratenpartei: 1, Familienpartei: 1 en Volt: 1. Lees meer bij tagesschau.de

De Groenen hebben vooral in de grote steden gewonnen, een offensief van de partij voor meer stemmen in Oost-Duitsland heeft nog niet aangeslagen, analyseert de FAZ. Vooral veel jongeren kiezen Die Grünen en zowel van de SPD als van de CDU/CSU zijn meer dan een miljoen kiezers naar de Groenen overgestapt. In de Oost-Duitse deelstaten doet de AfD het goed, in Brandenburg en Saksen is ze bij deze Europese verkiezingen de grootste partij geworden. Deze verkiezingen laten het verschil tussen Oost en West zien, aldus de FAZ. Groenen-stemmers in het Westen en de grote steden noemen klimaatbeleid het belangrijkste thema voor de verkiezingen, AfD-aanhangers noemen immigratie- en vluchtelingenbeleid bepalend voor hun stem. Lees meer bij FAZ.net en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

EP-lid Boeselager: EU kent te veel barrières

EP-lid Boeselager: EU kent te veel barrières

De Duitser Damian Boeselager zit in z'n eentje voor de pan-Europese partij Volt in het Europees Parlement. Interview.

Lees meer

EU-leiders willen Von der Leyen als EC-voorzitter

EU-leiders willen Von der Leyen als EC-voorzitter

Von der Leyen maakte naam als politiek talent in Merkels kabinetten, maar had het op Defensie zwaar.

Lees meer

L’Europe, c’est moi

L’Europe, c’est moi

Waarom zit Macron Merkel toch zo dwars, vraagt econoom en columnist Carsten Brzeski zich af.

Lees meer

Podcast: Achtung Europa #3

Podcast: Achtung Europa #3

Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, blikt terug op de Europese verkiezingen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger