Duitslandweb logo Duitslandweb

EU-verkiezingen: verlies voor SPD en CDU, winst voor Die Grünen

Kort nieuws - 27 mei 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De regeringspartijen CDU en SPD hebben flink verloren bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, blijkt uit de voorlopige uitslag. Grote winnaar is oppositiepartij Bündnis 90/Die Grünen: zij is de tweede partij geworden.

Grootste verliezer bij de Europese verkiezingen in Duitsland is de SPD. De sociaal-democraten komen volgens de voorlopige uitslag uit op 15,8 procent van de stemmen, een verlies van 11,5 procent ten opzichte van de Europese verkiezingen van 2014. De CDU staat op 22,6 procent en heeft daarmee 7,4 procent verloren. Haar Beierse zusterpartij heeft 6,3 procent gehaald, een winst van 1,0 procent.

De Groenen zijn de grote winnaars. Met 20,5 procent zijn ze de tweede partij geworden, ze kregen 9,8 procent meer stemmen dan vijf jaar geleden. De AfD is met 11,0 procent (+3,9 procent) de vierde partij geworden, daarna volgen Die Linke met 5,5 procent (-1,9 procent) en de FDP met 5,4 procent (+2,0 procent). De opkomst is met 61,4 procent flink veel hoger dan de 48,1 procent van 2014.

Voor de Europese verkiezingen geldt in Duitsland geen kiesdrempel, waardoor ook een aantal kleine partijen in het Europees Parlement is gekozen. Die Partei staat op 2,4 procent, de Freie Wähler op 2,1 procent, de Tierschutzpartei op 1,4 procent, de  de ÖDP op 1,0 procent, de Piratenpartei op 0,7 procent, de Familienpartei op 0,7 procent en Volt op 0,7 procent.

De 96 Duitse zetels in het EP zijn als volgt verdeeld: CDU/CSU: 29, Die Grünen: 20, SPD: 16, AfD: 11, Die Linke: 6, FDP: 5, Die Partei: 2, Freie Wähler: 2, Tierschutzpartei: 1,  ÖDP: 1, Piratenpartei: 1, Familienpartei: 1 en Volt: 1. Lees meer bij tagesschau.de

De Groenen hebben vooral in de grote steden gewonnen, een offensief van de partij voor meer stemmen in Oost-Duitsland heeft nog niet aangeslagen, analyseert de FAZ. Vooral veel jongeren kiezen Die Grünen en zowel van de SPD als van de CDU/CSU zijn meer dan een miljoen kiezers naar de Groenen overgestapt. In de Oost-Duitse deelstaten doet de AfD het goed, in Brandenburg en Saksen is ze bij deze Europese verkiezingen de grootste partij geworden. Deze verkiezingen laten het verschil tussen Oost en West zien, aldus de FAZ. Groenen-stemmers in het Westen en de grote steden noemen klimaatbeleid het belangrijkste thema voor de verkiezingen, AfD-aanhangers noemen immigratie- en vluchtelingenbeleid bepalend voor hun stem. Lees meer bij FAZ.net en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger