Europarlement: AfD niet welkom in fractie ID
Kort nieuws - 13 juni 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Alternative für Deutschland (AfD) is niet welkom in de fractie van Identiteit en Democratie (ID). Dat heeft partijleider Alice Weidel donderdag bevestigd.
De AfD haalde 15,9 procent van de stemmen bij de Europese verkiezingen en dat resulteert in 15 zetels in het Europees Parlement. Maar bij welke fractie de AfD zich kan aansluiten is nog niet duidelijk. De rechtsradicale partij is voor de verkiezingen uit de ID-fractie gezet na verschillende schandalen. De druppel vormde een vergoeilijkende uitspraak van lijsttrekker Maximilian Krah over SS'ers. Maandagochtend maakte de Europese AfD-delegatie bekend dat Krah geen deel meer uitmaakt van deze delegatie. De partij hoopte zonder Krah toch welkom te zijn in de ID-fractie.
De nummer twee op de kandidatenlijst van de AfD voor de Europese verkiezingen, Bondsdaglid Petr Bystron, wordt ervan verdacht geld aangenomen te hebben om pro-Russische standpunten te verkondigen. Zijn parlementaire onschendbaarheid werd in mei opgeheven zodat de politie zijn kantoren en woningen kon doorzoeken. Maar omdat hij nu is gekozen in het Europees Parlement, moet dat onderzoek tijdelijk stoppen. Vanaf het moment dat de verkiezingsuitslag officieel is vastgesteld, geniet Bystron immuniteit.
De nummer drie van de lijst, deelstaatparlementariër uit Thüringen René Aust, is maandag gekozen tot leider van de AfD-delegatie in het Europarlement. Lees meer bij MDR
Lees meer over 'Duitsland en Europa':
Haperende Frans-Duitse motor probleem voor EU
Frankrijk moet een beetje Duitser worden en Duitsland een beetje Franser, betoogt econoom Carsten Brzeski.
Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering
Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.
Duitsland en de Europese verkiezingen 2024
Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.
Podcast: De Duitse rol in Europa
Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.
Reacties
Geen reacties aanwezig