Duitslandweb logo Duitslandweb

Europarlement: AfD niet welkom in fractie ID

Kort nieuws - 13 juni 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Alternative für Deutschland (AfD) is niet welkom in de fractie van Identiteit en Democratie (ID). Dat heeft partijleider Alice Weidel donderdag bevestigd. 

De AfD haalde 15,9 procent van de stemmen bij de Europese verkiezingen en dat resulteert in 15 zetels in het Europees Parlement. Maar bij welke fractie de AfD zich kan aansluiten is nog niet duidelijk. De rechtsradicale partij is voor de verkiezingen uit de ID-fractie gezet na verschillende schandalen. De druppel vormde een vergoeilijkende uitspraak van lijsttrekker Maximilian Krah over SS'ers. Maandagochtend maakte de Europese AfD-delegatie bekend dat Krah geen deel meer uitmaakt van deze delegatie. De partij hoopte zonder Krah toch welkom te zijn in de ID-fractie. 

De nummer twee op de kandidatenlijst van de AfD voor de Europese verkiezingen, Bondsdaglid Petr Bystron, wordt ervan verdacht geld aangenomen te hebben om pro-Russische standpunten te verkondigen. Zijn parlementaire onschendbaarheid werd in mei opgeheven zodat de politie zijn kantoren en woningen kon doorzoeken. Maar omdat hij nu is gekozen in het Europees Parlement, moet dat onderzoek tijdelijk stoppen. Vanaf het moment dat de verkiezingsuitslag officieel is vastgesteld, geniet Bystron immuniteit. 

De nummer drie van de lijst, deelstaatparlementariër uit Thüringen René Aust, is maandag gekozen tot leider van de AfD-delegatie in het Europarlement. Lees meer bij MDR

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger