Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD vindt genoeg partners voor fractie in EU-parlement

Kort nieuws - 10 juli 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De AfD heeft genoeg afgevaardigden kunnen vinden om een fractie mee te vormen in het Europees Parlement. Dat melden Duitse media en wordt bevestigd door de AfD zelf. De Duitse rechts-radicale partij was niet welkom in de nieuwe rechtse EP-fractie Patriotten voor Europa.

Bij de fractie van de AfD in het Europees Parlement, die Europa van Souvereine Naties (ESN) moet gaan heten, hebben zich naar eigen zeggen 28 afgevaardigden uit negen landen aangesloten. Om een fractie te kunnen vormen, zijn minstens 23 afgevaardigden uit zeven landen nodig. 

Partijen die volgens de AfD meedoen, zijn Reconquête uit Frankrijk, Konfederacja uit Polen, Wasraschdane uit Bulgarije, Se Acabó La Fiesta uit Spanje, SPD uit Tsjechië, Republika uit Slowakije, Mi Hazánk Mozgalom uit Hongarije en de Litouwse People and Justice Union. Fractieleider moet de AfD'er René Aust uit Thüringen worden.

De AfD heeft 15 zetels in het EP, maar AfD-Europarlementariër Maximilian Krah zal geen deel uitmaken van de nieuwe fractie. Nog voor de Europese verkiezingen moest de AfD de toenmalige rechtse ID-fractie verlaten omdat Krah vergoeilijkende uitspraken over SS'ers had gedaan. Na de verkiezingen zette de AfD Krah ook uit de eigen delegatie. 

De voormalige ID-fractie heeft zich inmiddels grotendeels aangesloten bij de Patriotten voor Europa. Die is maandag officieel opgericht en bestaat onder meer uit het Franse Rassemblement National van Marine Le Pen, de Hongaarse Fidesz-partij van Viktor Orban, Lega uit Italië, de Oostenrijkse FPÖ en de Nederlandse PVV. De Patriotten voor Europa vormen met 84 zetels de op twee na grootste fractie in het EP, na de christendemocratische EVP (188 zetels) en de sociaaldemocratische S&D (136 zetels). Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger