Duitslandweb logo Duitslandweb

Partij Marine Le Pen wil niet met AfD in Europese fractie

Kort nieuws - 22 mei 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Franse rechts-radicale partij Rassemblement National (RN) wil niet meer met de AfD in één fractie in het Europees Parlement. Dat heeft RN-voorzitter en lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Jordan Bardella besloten. Aanleiding zijn uitspraken van AfD-lijsttrekker Maximilian Krah over de SS. De AfD heeft inmiddels besloten dat Krah geen campagne meer mag voeren en hij stapt op uit het partijbestuur, melden Duitse media.

In het Europees Parlement (EP) vormen gelijkgezinde partijen uit verschillende landen gezamenlijk een fractie. Zo zitten het RN en de AfD met onder meer het Italiaanse Lega en de Oostenrijkse FPÖ in de fractie Identiteit en Democratie (ID). Maar het RN sluit samenwerking met de AfD in het EP na de Europese verkiezingen in juni uit.

Reden van de breuk zijn uitspraken van Maximilian Krah, lijsttrekker van de AfD voor de Europese verkiezingen, over de SS, meldt het Franse persbureau AFP. "Ik zal nooit zeggen dat iedereen die een SS-uniform droeg automatisch een crimineel was", zei Krah een paar dagen geleden tegen de Italiaanse krant La Repubblica. Je moet schuld per geval bekijken, aldus de AfD-politicus. Er zaten ook veel boeren bij de SS, zei Krah. "Er was zeker een hoog percentage criminelen, maar niet alleen maar." De nazi-organisatie SS (Schutzstaffel) was verantwoordelijk voor de moord op miljoenen mensen in de concentratiekampen en talloze andere oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.   

Voormalig RN-voorzitter Marine Le Pen had zich eerder al van de AfD gedistantieerd, toen begin dit jaar naar buiten kwam dat AfD-politici samen met neonazi's plannen hadden besproken om mensen met een migratie-achtergrond Duitsland uit te krijgen. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

Krah zelf mag van de AfD-top geen campagne meer voeren voor de Europese verkiezingen, meldt Tagesschau vanmorgen. Ook zal hij opstappen uit het AfD-bestuur. Deze beslissingen zouden zijn genomen als gevolg van de druk die het RN uitoefent, aldus de Duitse nieuwssite. De AfD-top is vanmorgen bijeengekomen voor een crisisoverleg om over de verdere gevolgen voor de campagne te spreken. De partij kan Krah niet meer van de kieslijst schrappen. Lees meer bij Tagesschau

Krah was al omstreden in de ID-fractie. Die heeft hem de afgelopen jaren twee keer voor een aantal maanden geschorst. Hij werd ervan beschuldigd gemanipuleerd te hebben bij de aanbesteding van een pr-opdracht. En in 2022 nam de ID-fractie het hem kwalijk dat hij bij de Franse verkiezingen niet Marine le Pen had ondersteund maar de extreem-rechtse Éric Zemmour. 

Inmiddels wordt Krah er ook van beschuldigd dubieuze banden met Rusland en China te hebben en geld uit deze landen te hebben aangenomen. De Duitse justitie is in april een vooronderzoek naar hem gestart. Lees meer op Duitslandweb

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger