Duitslandweb logo Duitslandweb

Justitie gaat banden AfD'er Krah met Rusland en China na

Kort nieuws - 25 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft twee vooronderzoeken geopend naar banden van Maximilian Krah, AfD-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, met Rusland en China. Het OM wil nagaan of Krah betalingen uit deze landen heeft ontvangen. Krah ontkent de beschuldigingen.

Dat de Duitse justitie nu ook Krah in het vizier heeft, bezorgt de rechts-radicale AfD nog meer hoofdbrekens dan ze al had. Begin deze week werd Krahs medewerker Jian G. gearresteerd, omdat die verdacht wordt van spionage voor China. Eerder deze maand werd de nummer 2 van de AfD-lijst voor de Europese verkiezingen, Petr Bystron, beschuldigd geld te hebben aangenomen van een pro-Russisch internetplatform. 

Ook Krah is eerder beschuldigd van omstreden contacten met Russen die op de Europese sanctielijst staan. Vorige week kwam bovendien naar buiten dat Krah in december door de FBI is ondervraagd, omdat de Amerikaanse veiligheidsdienst hem ervan verdacht geld te hebben aangenomen van pro-Russische activisten, blijkt uit onderzoek van NDR, WDR en Süddeutsche Zeitung. Hij had toen duizenden euro's in contanten bij zich.

Nu gaat de Duitse justitie na of Krah geld uit China en Rusland heeft ontvangen, heeft het OM bekend gemaakt. Uit de vooronderzoeken moet blijken of er genoeg aanwijzingen zijn voor een verdenking tegen Krah. Als dat zo is, moet justitie het Europees Parlement vragen de immuniteit van Krah op te heffen. Als parlementariër is hij onschendbaar. Pas als zijn immuniteit is opgeheven, kan het Duitse OM Krah vervolgen.

Krah zelf heeft na een overleg met de AfD-top via X laten weten dat hij niets verkeerds heeft gedaan en dat hij AfD-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen blijft. De partij kan hem ook niet meer van de kieslijst schrappen. Wel is besloten dat Krah voorlopig niet meedoet een campagnebijeenkomsten. Lees meer bij Der SpiegelTagesschau en Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger