Duitslandweb logo Duitslandweb

Opnieuw doorzoekingen bij AfD-politicus Bystron

Kort nieuws - 27 juni 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse Openbaar Ministerie doet opnieuw onderzoek naar AfD-politicus Petr Bystron. Duitse media berichten dat onder meer zijn huis in Praag wordt doorzocht. Om dat mogelijk te maken heeft het Duitse parlement zijn parlementaire onschendbaarheid opnieuw opgeheven. Er loopt een onderzoek naar Bystron wegens omkoping en witwassen. 

Bystron wordt naast verdenking van omkoping en witwassen in verband gebracht met het pro-Russische desinformatiekanaal Voice of Europe. Hij zou zich tegen betaling in de Bondsdag positief over Rusland hebben uitgelaten. Zijn immuniteit werd afgelopen mei ook al ingetrokken, zodat de politie zijn kantoren en woningen kon doorzoeken, onder meer in Berlijn, München en Mallorca. In juni werd de politicus als tweede op de AfD-kandidatenlijst in het Europese Parlement gekozen. Toen werd het onderzoek naar hem tijdelijk gestopt. 

Tot de bekendmaking van de officiële uitslag van de Europese verkiezingen op 3 juli is Bystron nog Bondsdaglid. Daarom kan de Bondsdag nu zijn immuniteit nog opheffen. Na 3 juli moet het onderzoek opnieuw worden stilgelegd en kan het pas verder gaan als het Europees Parlement zijn immuniteit zou opheffen. Lees meer bij Tagesschau en Die Zeit

De AfD haalde begin juni 15,9 procent van de stemmen bij de Europese verkiezingen en dat resulteert in 15 zetels in het Europees Parlement. Maar bij welke fractie de AfD zich kan aansluiten, is nog niet duidelijk. De ID-fractie in het Europees Parlement wil de AfD er niet bij hebben, na verschillende schandalen. De druppel vormde een vergoeilijkende uitspraak van lijsttrekker Maximilian Krah over SS'ers. De AfD overweegt nu een eigen Europese fractie op te richten met partijen uit onder meer Roemenië, Hongarije en Polen. Lees meer bij  de MDR en op Duitslandweb: Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering (13-06-2024)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger