Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel wil concrete voorstellen van Britse premier Johnson

Kort nieuws - 22 augustus 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bondskanselier Merkel heeft de Britse premier Boris Johnson woensdag gevraagd met concrete voorstellen te komen voor een alternatief voor de backstop, een regeling in het Brexit-akkoord tussen de EU en Groot-Brittannië die moet voorkomen dat er een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland. 

Johnson was bij Merkel in Berlijn om te praten over die backstop, die hij in een brief aan aan voorzitter van de Europese Raad Tusk "ondemocratisch" en "onbruikbaar" noemde. In het geval van een backstop blijft Groot-Brittannië na de Brexit deel uitmaken van een douane-unie met de EU, tot er een definitieve oplossing is gevonden voor het grensprobleem tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland, dat bij Groot-Brittannië hoort. 

Hoe een alternatief voor de backstop eruit met zien, lieten Merkel en Johnson open. Merkel liet Johnson weten dat de relatie tussen Ierland en Noord-Ierland niet tot het kerntakenpakket van de Duitse bondskanselier behoort. Eerst moet Groot-Brittannië met concrete voorstellen komen, zei ze. Merkel verwacht dat het met politieke wil mogelijk moet zijn een oplossing te vinden voor de omstreden backstop-regeling. Ook wees ze opnieuw op het belang van een goed geregelde Brexit-deal met de EU. 

Premier Johnson voert een harde koers en wil dat Groot-Brittannië hoe dan ook op 31 oktober de EU verlaat, met of zonder deal. Vandaag is hij op bezoek bij de Franse president Macron om over de Brexit te praten. Lees meer bij Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duits Constitutioneel Hof waakt over EU-democratie

Duits Constitutioneel Hof waakt over EU-democratie

Niet Europese instellingen, maar lidstaten moeten beslissen over bevoegdheden van die instellingen, schrijft Ton Nijhuis.

Lees meer

'Sprechstunde': Duitsland en Europa

'Sprechstunde': Duitsland en Europa

DIA-medewerkers Hanco Jürgens en Marja Verburg beantwoorden vragen over Duitsland en Europa

Lees meer

Duitsers vrezen gevolgen Brexit

Duitsers vrezen gevolgen Brexit

Op 31 januari stapt het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Wat betekent dit voor Duitsland?

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger