Duitslandweb logo Duitslandweb

Britse premier haalt uit naar Merkel

Kort nieuws - 8 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Britse regering heeft laten weten niet meer in de Brexit-onderhandelingen te geloven na een telefoontje tussen de Duitse kanselier Merkel en premier Johnson dinsdagochtend. Volgens Johnson heeft de EU plotseling een nieuw standpunt.

Merkel zou tegen Johnson hebben gezegd dat zijn Brexit-voorstellen geen kans maken bij de EU en dat een deal er alleen kan komen als Noord-Ierland permanent in de Europese douane-unie blijft. Ook zegt de woordvoerder van Johnson in het bericht dat de EU kennelijk bereid is het akkoord van Belfast te torpederen, waarmee in 1998 een einde kwam aan de burgeroorlog in Noord-Ierland.

Een woordvoerder van Merkel wil alleen bevestigen dat het telefoontje heeft plaatsgevonden maar wil niets kwijt over de inhoud van het vertrouwelijke gesprek. Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk gaf Johnson er op twitter van langs. Hij zei dat hij geen 'blame game' moet spelen maar dat hij zich moet realiseren dat de toekomst van de EU en het VK op het spel staat, evenals de veiligheid en de belangen van de burgers.

Brexit-deskundigen suggereren dat de verklaring er op kan duiden dat Johnson de onderhandelingen gaat afbreken en de schuld daarvan bij Merkel en de EU wil leggen. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duits Constitutioneel Hof waakt over EU-democratie

Duits Constitutioneel Hof waakt over EU-democratie

Niet Europese instellingen, maar lidstaten moeten beslissen over bevoegdheden van die instellingen, schrijft Ton Nijhuis.

Lees meer

'Sprechstunde': Duitsland en Europa

'Sprechstunde': Duitsland en Europa

DIA-medewerkers Hanco Jürgens en Marja Verburg beantwoorden vragen over Duitsland en Europa

Lees meer

Duitsers vrezen gevolgen Brexit

Duitsers vrezen gevolgen Brexit

Op 31 januari stapt het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Wat betekent dit voor Duitsland?

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger