Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland en Frankrijk schieten Italië en Malta te hulp

Kort nieuws - 24 september 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland en Frankrijk hebben samen met Italië en Malta tijdelijke afspraken gemaakt over de opvang van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Het gaat om een tijdelijke noodoplossing.

Duitsland had vorige week al laten weten dat het bereid is een kwart van de drenkelingen over te nemen die door reddingsschepen naar Italiaanse of Maltese havens worden gebracht. Die mensen gaan dan in Duitsland in de procedure, om Italië en Malta zo te ontlasten. Een percentage noemde verantwoordelijk minister Seehofer maandag, na de ontmoeting met zijn ambtgenoten, niet meer. Het is ook afhankelijk van hoeveel andere landen zich aansluiten bij het initiatief, zei hij. Zes andere landen zouden ook bereid zijn drenkelingen op te nemen. Nederland hoort daar niet bij.  

Italië hield onder de rechts-nationalistische minister Salvini (Binnenlandse Zaken) de havens dicht voor reddingsschepen. Die moesten dagenlang en soms wekenlang op zee blijven met de drenkelingen, die er vaak slecht aan toe waren. De nieuwe Italiaanse regering, die begin deze maand aantrad, laat de schepen wel weer toe. De toezeggingen van Duitsland en Frankrijk lijken ook bedoeld om de nieuwe Italiaanse regering te steunen, om te voorkomen dat Salvini en zijn Lega Nord weer terug aan de macht komen. 

Duitsland, Frankrijk, Italië en Malta, de landen die bij deze afspraak zijn betrokken, hopen dat tijdens de top van ministers van Binnenlandse Zaken op 8 oktober nog meer landen zich aansluiten en afspraken over percentages kunnen worden gemaakt.

Volgens Tagesschau heeft Duitsland in het afgelopen jaar de overname van in totaal 565 drenkelingen toegezegd. Slechts 225 van hen zouden Duitsland ook daadwerkelijk hebben bereikt. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

De worst van Adenauer

De worst van Adenauer

Wat Konrad Adenauer met de ruzie in de Europese Unie om smaakvolle namen voor vegetarische producten te maken heeft.

Lees meer

Podcast: Een assertiever Duitsland

Podcast: Een assertiever Duitsland

Oud-topdiplomaat Tom de Bruijn spreekt over de steeds assertievere rol van Duitsland in Europa.

Lees meer

Lunch Talks: Duitsland 30 jaar na de eenwording

Lunch Talks: Duitsland 30 jaar na de eenwording

Kijk terug: Hoe zijn de gevolgen van de Duitse eenwording 30 jaar later nog zichtbaar, in Duitsland en Europa?

Lees meer

Factsheet: Duitsland en Europa

Factsheet: Duitsland en Europa

Welke rol speelt Duitsland in de Europese Unie? En hoe kijken Duitsers naar Europa? Een overzicht.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger