Duitslandweb logo Duitslandweb

Politici ontzet over moorddreigingen tegen Grünen-collega's

Kort nieuws - 4 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitse politici reageren ontzet op de moorddreigingen tegen Cem Özdemir en Claudia Roth van Bündnis 90/Die Grünen. De bedreigingen komen vermoedelijk uit extreem-rechtse hoek.

Özdemir kreeg eind oktober een mail waarin stond dat hij nummer 1 was op een dodenlijst. De mail was afkomstig van een groep die zichzelf Atomwaffen Division Deutschland noemt en vermoedelijk extreem-rechts is. Aan Roth schreef de groep dat zij op nummer 2 op de "afschietlijst" stond. 

Duitse politici reageren ontzet op de bedreigingen. Ze eisen een "harde reactie van de rechtsstaat" en willen dat de regeringsplannen tegen haatzaaien en rechts-extremisme snel worden worden uitgevoerd. Minister Seehofer (CSU) van Binnenlandse Zaken waarschuwt voor een "zeer problematische verruwing van de samenleving".

Özdemir en Roth benadrukten dat de bedreigingen tegen hen staan in een lange reeks - tegen regionale politici, joden, moslims, kunstenaars en mensen met een migratie-achtergrond. In het tweede kwartaal van 2019 waren politici gemiddeld 10 keer per maand slachtoffer van gewelddadige aanvallen, blijkt uit cijfers van de politie. In 24 van de 31 gevallen waren de aanvallen gericht tegen politici van de rechts-nationalistische AfD. Lees meer bij Spiegel Online en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst mag de AfD als verdacht classificeren, zegt de rechter. Dat geeft de dienst meer middelen om de partij in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger