Duitslandweb logo Duitslandweb

PISA-studie: Duitse scholieren scoren slechter dan in 2015

Kort nieuws - 3 december 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitse scholieren scoren slechter in de PISA-test dan in 2015. De resultaten liggen wel boven het internationale gemiddelde van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling die de studie uitvoert.

Scholieren in Duitsland scoorden in 2018 slechter bij lezen, wiskunden en natuurwetenschappen, vergeleken met de Duitse resultaten van 2015. In de ranking met de 79 onderzochte landen staat Duitsland bij lezen en wiskunde op de 20e plaats, bij natuurwetenschappen op de 15e plaats.

Opvallend is dat de prestaties van scholieren in Duitsland afhankelijk zijn van hun sociaal-economische achtergrond, meer dan in andere landen en meer ook dan 10 jaar geleden in Duitsland zelf. De resultaten zijn niet zo erg als in 2000, het jaar van de 'PISA-shock'. Toen bleek dat Duitsland het veel slechter deed dan de meeste omringende landen. Sindsdien zijn verschillende onderwijshervormingen doorgevoerd.

De OESO onderzoekt voert de PISA-studie elke drie jaar uit. In Duitsland deden dit jaar zo'n 5450 scholierem van 226 scholen mee. Lees meer bij tagesschau.de en Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Onderwijs':

‘Vertel het door, ik ben er straks niet meer’

‘Vertel het door, ik ben er straks niet meer’

Een Holocaust-overlevende en een kleindochter van een SS’er geven samen gastles op een Duitse school.

Lees meer

Kom maar, lelijk Duitsland

Kom maar, lelijk Duitsland

Docente Duits Iduna Paalman wilde in de vakantie niet aan school denken. Dat was sowieso al lastig. En toen las ze over Chemnitz.

Lees meer

Preivesie

Preivesie

Als docente Duits Iduna Paalman beoordelingen in de klas bespreekt, wijzen haar leerlingen haar op de nieuwe privacy-regels. “Zeg juf, dit is schending.”

Lees meer

Burgerschap leren bij Duits en Frans

Burgerschap leren bij Duits en Frans

Empathie en debatteren is niet alleen iets voor maatschappijleer, maar kan ook prima in het vreemdetalenonderwijs.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger