Duitslandweb logo Duitslandweb

Berlinale: Gouden Beer voor Iraanse film 'There is no evil'

Kort nieuws - 2 maart 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Tijdens het slotweekend van het filmfestival Berlinale is de Gouden Beer voor Beste Film uitgereikt aan de film 'There is No Evil' (oorspronkelijke titel: 'Sheytan vojud nadarad') van de Iraanse regisseur Mohammad Rasoulof. 

De winnende film heeft de doodstraf in Iran als thema. Rasoulof heeft geen toestemming gekregen om naar de prijsuitreiking in Berlijn te reizen. Zijn dochter nam de prijs in ontvangst.

De Duitse actrice Paula Beer kreeg de Zilveren Beer voor beste actrice. Ze speelt de vrouwelijke hoofdrol in de nieuwe film van de bekende Duitse regisseur Christian Petzold: 'Undine'. De Italiaan Elio Germano kreeg de Zilveren Beer voor beste acteur, voor zijn rol in 'Volevo nascondermi' van Giorgio Diritti.

Dit jaar was de zeventigste editie van het fameuze filmfestival in Berlijn. En de eerste onder nieuwe leiding: de Nederlandse Mariette Rissenbeek nam vorig jaar samen met Carlo Chatrian het roer over van Dieter Kosslick, die 18 jaar de koers had bepaald. Rissenbeek en Chatrian hadden de opdracht voor een frisse wind te zorgen. Ze brachten het aantal vertoonde films terug van 400 naar 340 en riepen een nieuwe categorie in het leven: 'Encounters', voor 'ongewone' films.

Ophef ontstond de afgelopen maanden over de oprichter van het festival, Alfred Bauer. Die Zeit bracht naar buiten dat Bauer een hoge nazi-functionaris was en lid van de SA. Ook speelde hij een belangrijke rol in een organisatie die nazi-propagandaminister Joseph Goebbels oprichtte om de filmindustrie te controleren. Een prijs die naar de Berlinale-oprichter is vernoemd, werd dit jaar niet verleend vanwege het schandaal. Lees meer bij RBB

Tags: film, Berlinale

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Tadeusz: volbloed schilder van het leven

Tadeusz: volbloed schilder van het leven

Museum MORE laat Nederland kennismaken met Duitse kunstenaar Norbert Tadeusz


Lees meer

Filmfestival Go Short zet Duitsland centraal

Filmfestival Go Short zet Duitsland centraal

Filmfestival Go Short in Nijmegen zet dit jaar de Duitse film in de kijker.


Lees meer

Nu in het theater: het gedroomde Europadorp

Nu in het theater: het gedroomde Europadorp

Theatermaker Silas Neumann blaast nieuw leven in een grensdorp dat niet verder kwam dan de tekentafel.


Lees meer

De cultuurbewaker

De cultuurbewaker

Onze columnist Merlijn Schoonenboom wordt afgesnauwd als hij met zijn kinderen een kinderconcert bezoekt. Dat is typisch Berlijns, schrijft hij.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger