Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland wil Europese sancties tegen Rusland

Kort nieuws - 13 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland roept de Europese lidstaten op om gezamenlijk sancties aan Rusland op te leggen. Dit naar aanleiding van de grote hackaanval in 2015, waarbij hackers het IT-systeem van de Bondsdag wisten binnen te dringen.

Duitsland verdenkt de Russische geheime dienst GRU van betrokkenheid bij de grootschalige hackaanval op de Bondsdag in 2015. Bij de aanval werd spionagesoftware op talrijke Bondsdagcomputers geïnstalleerd. Ook in de computers van het kantoor van kanselier Merkel wisten de hackers binnen te dringen. Door de aanval moest het IT-systeem van de Bondsdag worden vernieuwd.

De Duitse justitie heeft begin mei een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een Rus die verdacht wordt van betrokkenheid bij de hackaanval. De man was volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken hoogstwaarschijnlijk in dienst van de militaire geheime dienst GRU. Rusland ontkent betrokkenheid bij de spionage en verwijt Duitsland niet te willen samenwerken om de zaak op te lossen.

De Duitse regering heeft de Europese lidstaten opgeroepen om gezamenlijk met sancties op te treden. De lidstaten moeten het unaniem eens worden over de te nemen sancties, voordat er een beslissing kan worden genomen.

In 2017 legde de EU het instrumentarium voor cyberdiplomatie vast. Dit moet zorgen voor een betere Europese samenwerking en weerbaarheid tegen cyberaanvallen. Mocht het tot sancties komen, zou het de eerste keer zijn dat het instrumentarium gebruikt wordt. Lees meer bij die Zeit 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering

Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.


Lees meer

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Podcast: De Duitse rol in Europa

Podcast: De Duitse rol in Europa

Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger