Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel en Macron: geen nieuwe grenssluitingen meer

Kort nieuws - 21 augustus 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel en de Franse president Macron willen geen nieuwe grenssluitingen meer in de coronacrisis. Dat lieten ze weten na een overleg in het presidentiële buitenverblijf van Macron aan de Côte d'Azur. 

Merkel en Macron willen dat de EU-landen in de coronacrisis betere afspraken maken. "We hebben afgesproken dat we veel nauwer gaan samenwerken", aldus Merkel. Aan het begin van de coronacrisis sloot Duitsland de grenzen met een aantal buurlanden, waaronder Frankrijk. Dat moet niet meer gebeuren, vinden de regeringsleiders.

Merkel en Macron pleiten er ook voor dat de EU-lidstaten vergelijkbare corona-criteria ontwikkelen, bijvoorbeeld bij het bepalen van welke gebieden een risico vormen. In Duitsland begrijpen veel mensen al niet dat in de ene deelstaat andere regels gelden dan in de andere, zei Merkel, en dat geldt ook voor Europa. Duitsland en Frankrijk gaan verder nauw samenwerken bij de ontwikkeling van een vaccin en bij de prodcutie van medicijnen tegen corona.

Duitsland en Frankrijk riepen Turkije en Griekenland op met elkaar om de tafel te gaan zitten in de strijd om aardgasvoorraden in de Middellandse zee. Merkel bemiddelde al eerder in dit conflict. Beide landen maken aanspraak op het aardgas op de zeebodem bij een aantal Griekse eilanden aan de Turkse kust.

Over de situatie in Belarus zeiden Macron en Merkel dat de EU zich achter de honderdduizenden demonstranten moet scharen die tegen het regime van president Loekasjenko protesteren. Ze pleiten voor een dialoog tussen staat, de oppositie en de samenleving, waar ook Rusland bij betrokken moet worden. Woensdag hebben de EU-lidstaten laten weten dat ze de uitslag van de verkiezingen van 9 augustus, die Loekasjenko zegt te hebben gewonnen, niet erkennen. Lees meer bij tagesschau.de en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Duitsland en de Europese verkiezingen 2024

Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.


Lees meer

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

Vaccinatie-advies in Duitsland voor tekenziekte TBE

In delen van Duitsland is het risico op ziekte na een tekenbeet zo groot, dat vaccinatie wordt aangeraden.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger